Sağlıklı ve güzel bir gülüşe kavuşmak için tercih edilen yöntemlerden biri olan diş telleri, yamuk dişleri düzeltmenin yanı sıra yemek yeme konforunu artırıp gülümsemenizi iyileştirebilmektedir. Ancak, bu tedavi yöntemi hakkında pek çok faydayı duyduğumuz kadar, muhtemel riskler ve endişeler de doğal olarak akla geliyor. Peki diş telinin zararı var mı? Diş tellerinin potansiyel zararları ve gerçek durumu hakkında bilgi sahibi olmak, tedavi seçeneğini düşünen herkes için önemli. İşte, diş tellerinin doğru kullanımının faydalarıyla birlikte hangi etkilerinin zararlı olduğunu ve hangilerinin olmadığını anlatan bir rehber…
Diş Tellerinin Potansiyel Zararları
Eskiden, geleneksel diş telleri biraz göze batan ve özgüveni etkileyen unsurlardan biri olarak bilinirdi. Neyse ki, günümüzdeki diş teli teknolojisi ile durum tamamen değişti. Günümüzde kullanılan braketler, önceki modellere göre çok daha az fark edilir hale geldi. Her dişe özel tasarlanmış, küçük yapıya sahip olmalarıyla birlikte, bazı durumlarda ise dişlerin arka kısmına yerleştirilerek neredeyse görünmez bir hal alabiliyorlar. Ayrıca, malzeme seçenekleri oldukça geniş; seramik, plastik, metal hatta diş rengindeki braketler sayesinde tedavi süreci, eskisine göre çok daha az dikkat çekici bir hal alabiliyor. Bu gelişmeler sayesinde, estetik kaygılar artık diş telinin kullanımıyla ilgili daha az endişe yaratıyor. Diş teli tedavisiyle ilgili riskler mevcut olup ve bunların bazıları geliştiğinde önemli sorunlara yol açsa da, oluşma olasılığı düşüktür. Çoğu kişi bu küçük risklerin, tedaviden sonraki güzel görünüme ve sağlıklı dişlere sahip olmak için vazgeçecek kadar önemli olmadığını düşünür.
Diş Çürümesi ve Diş Eti Hastalıkları
Diş teli takıldığında dişlerin arka tellerine ve braketlere yakın bölgelerinin temizlenmesi zordur. Dişler iyi bir şekilde temizlenmezse yiyecek parçacıkları bu bölgelere sıkışabilmektedir. Bu, diş plağında birikmesine neden olur ve diş çürümesi, diş eti hastalığı riskini artırır.
Diş Taşı ve Lekeleri
Diş taşı dişlerde beyaz lekeler olarak görünür ve kötü ağız bakımının sonucudur. Tel tedavisinde normal ağız bakımından daha dikkatli bakım gereklidir. Plakların düzenli olarak temizlenmemesi durumunda da lekeler ve taşlar oluşabilmektedir. Düzenli, kapsamlı diş fırçalama ve diş ipi kullanımının yanı sıra zararlı yiyecekleri tüketmemek de oluşumunu engeller.
Kök Erimesi
Kök erimesi kişinin tel kullandığı süre içerisinde köklerin kısalmasıdır. Bu durum, uzun sürecek ağız sağlığı sorunlarına yol açmayacak şekilde kök ucunun hafifçe küçülmesidir. Nadiren hastalarda kökün en az yarısının kısalması yaşanır. Bu da uzun süreli ağız sağlığında sorunlara neden olacaktır.
Yemek Yeme Zorluğu
Diş telleri ilk takıldığında uyum sırasında yemek yeme zorluğu aldığımız şikayetler arasında en sık olanıdır. İlk başta yumuşak ve sıvı beslenme ile bir süre için katı gıdaları yemek zor olur. Bu yan etki hızla kendiliğinden geçecektir.
Dudak ve Yanak Yaraları
Ağzınız, taktığınız diş tellerini oluşturan tellere ve braketlere ilk başta alışamayacaktır ve ağızınız doğru kullanıma alışması biraz zaman alacaktır. Hassas ağız dokularının diş tellerinin sert metal bileşenlerine sürtündüğünde, tahriş ve yaralar oluşabilmektedir. Batma veya ağzınızın kanamasına neden olan keskin bir tel hissi varsa en kısa sürede diş hekiminize bu konuyu konuşun.
Dişler Arası Ayrıklık ve Çarpık Diş Sorunlarının Tekrarlanması
Özellikle diş telleri çıkarıldıktan hemen sonra tekrarlanma riski çok yüksektir. Hastalara tedavinin ardından tekrarlanmaması için için aparatlar takılmaktadır. Şayet bunlar söylenildiği gibi giyilmezse, tekrarlanması olasıdır. Dişlerinize ve gülüşünüze ayırdığınız tüm zamanı ve parayı boşa harcamamak için dişlerinize iyi bakın doktorunuzun talimatlarına uymaya çalışın.
Yukarıdaki olumsuz sonuçlar mümkün olsa da, diş teli tedaviniz ile yeni gülüşünüzü kazanmaya ve ağız sağlığına kavuşmanız daha olasıdır. Diş tellerinizde dişlerinizi nasıl etkilenecekler hakkında sorularınız varsa diş hekiminizle konuşmaktan çekinmeyin.
Ağrı ve Rahatsızlık
Diş telleriniz ilk kez takıldıktan veya sıkıldıktan hemen sonra, bir miktar ağrı ve rahatsızlık yaşayabilirsiniz. Tedaviniz dişlerinizin konumunu ve ağız yapınızı değiştiriyor, bu nedenle biraz rahatsızlık yaşanması normaldir. Ağrı olarak dişleriniz hizaya gelirken dişlerde ağrı ve baş ağrısı yaşayabilirsiniz. Sizler için diş ağrısında kullanabileceğiniz ağrı kesici önerilerimize göz atabilirsiniz. Baş ağrıları veya diş ağrılarınız zamanla daha da kötüleşirse, diş hekiminize haber verin.
Diş Teli Kullanımında Önemli Noktalar
- Diş hekiminiz size planladığı muayene programına düzenli gidin.
- Ağız bakımı yapmak, diş telleriniz takılmadan öncekinden biraz daha karmaşık olacaktır. Dikkatli ve düzenli şekilde dişlerinizi fırçalamalı, diş ipi kullanmalısınız.
- Diş telinde neyi çiğnediğinize veya ısırdığınıza dikkat etmelisiniz. Çok sert ve yapışkan yiyecekler tüketmekten kaçının.
- Diş teli ilk takıldığında hissedebileceğiniz ağrının kalıcı olmayacağını unutmayın. Ağzınız zaman geçtikçe diş tellerine alışacak ve onları ağzınızın bir parçası olarak kabul edecektir.
- Peltek konuşabilirsiniz endişelenmeyin. Kısa sürede alışacak ve eski konuşma düzeninize geri döneceksiniz.
Diş Teli Kullanımının Avantajları ve Dezavantajları
Tel kullanımında her diş tedavilerinde olduğu gibi avantajları ve dezavantajları vardır. Doktorunuz sizin istekleriniz doğrultusunda diş teli tedavinize karar kıldıysa sizleri daha detaylı bilgilendirecektir.
Diş teli tedavisinin avantajları:
- İyi bir ağız sağlığına sahip olmanıza yardımcı olur.
- Düzgün hizalanmış dişler, yiyecekleri daha iyi çiğnemenizi ve sindirimi kolaylaştırmanızı sağlayacaktır.
- Dişleriniz çarpıksa gülüşünüzü belli etmek istemeyebilirsiniz. Bu kendinizi güvensiz ve endişeli hissetmenize neden olacaktır. Diş teliyle düzeltilen dişler, daha estetik bir görünüm kazanarak ayrıca özgüveninizi arttıracaktır.
- Çene ve dudaklarınızın yüzünüzle daha orantılı olmasını sağlar.
- Dişleriniz yanlış hizalanmışsa, diş rahatsızlıklarına olanak verecektir. Diş telleri dişlerinizi hizalamaya ve diş hastalıklarını önlemeye yardımcı olur.
Diş teli tedavisinin dezavantajları:
- Diş teli taktığınızda yediğinize ve içtiğinize dikkat etmelisiniz. Diş teli tedavisi süresince sert, yapışkan, gazlı ve şekerli yiyeceklerden uzak durmak zorunda kalacaksınız.
- Diş teli gülümserken çok görünür hale gelir. Bazı kişiler için görünüm problemi olabilmektedir.
- Diş tellerinin günlük bakımı normalden daha fazla zaman alacaktır.
- İyi bir ağız bakımı yapılmazsa lekeler ve diş taşları oluşma riski daha yüksektir.
Tel Kullanımının İyileşme Süreci
Diş telleriyle yapılan tedavinin iyileşme süresi, kişinin diş bozukluğuna ve yaşına göre 18 ila 24 ay arasında değişebilmektedir. Özellikle çocuklar, genellikle daha hızlı sonuçlar elde ederler. Tedavi başladığında süre uzun gibi görünebilir, ancak tedavinin başlangıcından itibaren dişlerdeki iyileşme belirtileri görülmeye başlar. Düzenli ağız bakımı ve doktor kontrollerine titizlikle uyulması, tedavi süresini kısaltabilir ve daha etkili sonuçlar almanıza yardımcı olabilir. Bu şekilde daha etkili sonuçlar almanıza yardımcı olacaktır.
Sık Sorulan Sorular
Diş telleri, diş düzeltilmesini hedeflerken, doğru bakım yapılmazsa beklenmedik sorunlara yol açabilecektir. Yanlış hijyen alışkanlıkları çürüklere ve diş eti hastalıklarına davetiye çıkarabilmektedir. Unutulmaması gereken bir gerçek de, diş tellerinin çıkarılmasının ardından, eğer önerilen bakım ve tedavi yönergelerine uyulmazsa, dişlerin tekrar eski haline dönebileceğidir.
Diş telleri iz bırakmaz. Ancak kötü ağız sağlığı, diş tellerinin boşluklarının altına ve arasına hızla girebilecek diş plağının birikmesine yol açabilmektedir. Bu plaklar da iz kalmasına neden olacaktır. Diş tellerinizde iyi bakarsanız bu ihtimal düşüktür.
Tedavi sürecinde, sert ve yapışkan yiyeceklerin braketlerin gevşemesine yol açabileceği, kahve, çay gibi içeceklerin lekelenmeye neden olabileceği bilinmeli. Spor veya egzersiz sırasında ağıza alınabilecek darbelere karşı korunmalıdır. Meyveler dilimlenerek yenmelidir. Ağız hijyenine özen göstermek, düzenli ağız bakımını sağlamak için yedek diş fırçası ve diş ipi bulundurmak da önemli. Bu basit önlemler, tedavinin sorunsuz ilerlemesine yardımcı olacaktırr.
Diş teli tedavisine başlamak için ideal yaş 3 ile 12 arasıdır. Çocuklarda tedavinin amacı sadece düzgün sıralanmış dişler oturtmakla sınırlı değildir. Özellikle ergenlik ve yetişkinlik boyunca sabit kalacak yüz profilini de iyileştirmektir. Yetişkinlerde diş teli tedavisi daha zordur. Diş teli takan kişiler, tedavinin sonuçlarını korumak istiyorlarsa muhtemelen hayatlarının geri kalanında geceleri de tutucu takmak zorunda kalacaklarının bilincinde olmalıdır.
Ağız yapısı sağlıklı olan kişilerde dişlerin zayıflamasına, yumuşamasına veya kırılmasına neden olmaz. Bu ihtimal düşüktür. Zaten diş hekiminiz ağız ve diş yapınıza göre bu tedaviyi uygulayacaktır. Diş teli takmadan önce olduğu gibi tedavi sonrasında da güçlü ve sağlıklı dokulara sahip olabilirsiniz.
Sonuç: Diş Teli ve Sağlıklı Ağız Bakımı
Kendiniz veya çocuğunuz için diş teli takmayı düşünüyorsanız ancak diş teli tedavisinin riskleri, yararları veya avantajları konusunda emin değilseniz diş hekiminize randevu alıp daha detaylı bilgi alabilirsiniz. Diş teli dişlerinizin hizalanmasına ve daha sağlıklı bir ağız yapısına sahip olmanıza yardımcı olur. Diş telinin diş çürükleri, lekeler, taşlar gibi olumsuz sonuçları olabilir fakat iyi bir ağız bakımı yapılması halinde bu ihtimaller düşüktür. Uzun sürecek bir tedavi olup sonucunda kavuştuğunuz güzel gülümsemeniz buna değecektir. Tedavi sonrasında doktorunuzun talimatlarına uyarak tekrarlanmamasını önleyebilirsiniz. Doktorunuza isteklerinizi ve endişelerinizi paylaşmanız durumunda sizlere daha detaylı bilgi verecektir.