Amalgam Dolgu Nedir?- İstanbul Diş Kliniği - Dentallaid

Amalgam Dolgu

Dentallaid » Amalgam Dolgu

Dişte bazı sebeplere bağlı olarak çürüme, kırılma veya çatlama meydana gelebilmektedir. Dişteki çürüklerin temizlenmesi sonrası yapılan doldurma işlemine dolgu denilmektedir. Bu tedavisinin en bilinen ve geleneksel malzemesi amalgamdır. Peki, amalgam dolgu nedir? Amalgam, cıva ile metalin karışımından oluşan bir bileşik olarak tanımlanır. Gümüş, bakır ve kalay gibi metallerin civa ile karışımından meydana gelir. Diş hekimliğinde oldukça önemli olan amalgam, uzun süredir diş dolgu tedavisinde kullanılmaktadır. 

 

Amalgam Dolgu Nedir?

Amalgam dolgu, yıllardır diş hekimliğinde kullanılan bir malzemedir. Halk arasında gümüş dolgu olarak bilinen bu dolgu, diş çürüklerinin meydana getirdiği boşlukları doldurmak için kullanılmaktadır. Amalgam dolgusu içeriği farklı maddelerden oluşmaktadır. Dolgunun %50’sini cıva, %22 veya %32’sini gümüş, %14’ünü kalay ve %8’ini bakır oluşturur. 

 

Amalgam Dolgu Nasıl Yapılır?

Öncelikle hastanın çürümüş dişi çürüklerden arındırılmalıdır. Temizlenen boşluğa amalgam fulvarı yardımıyla amalgam dolgusu yerleştirilir. Bu işlem yaklaşık olarak yarım saat sürmektedir. 

 

Amalgam Dolgusu Hangi Durumlarda Düşünülebilir?

Eğer dişiniz çürümüşse ve bu çürükten dolayı dişiniz işlevsiz, ağrı veren bir hale gelmişse amalgam dolgusu tercih edebilirsiniz. Amalgam dolgusu genellikle görünmeyen arka dişler için tercih edilirler. Dolgu; beyaz, gri ya da siyah renktedir. Bu nedenle diş üzerinde pek estetik durmamaktadır. Çürük arka dişleriniz için tercih edebileceğiniz bir dolgu çeşididir. 

 

Amalgam Dolgusu Avantajları Nelerdir?

Bu tedavi çok kısa sürmektedir. Yaklaşık yarım saatlik bir seansta amalgam dolgusu yaptırabilirsiniz. Amalgam dolgu fiyatları, diğer dolgulara kıyasla daha uygundur. Bunlara ek olarak amalgam dolgusu dayanıklığı çok yüksektir. Diğer dolgulara kıyasla daha uzun süre kullanabilirsiniz. Dentallaid Diş Kliniği, alanında uzman hekimleriyle uygun fiyatlara amalgam dolgusu tedavisi sunmaktadır. Yıpranan dişleriniz Dentallaid Diş Kliniği ile güvende! 

 

Amalgam Dolgusunun Ömrü Ne Kadardır?

Bu dolguyu diğer dolgu türlerinden ayıran en büyük avantajı daha dayanıklı olmasıdır. Amalgam dolgusu, ortalama 10 ila 15 yıl dayanabilmektedir. Dayanıklılığı artıran bazı faktörler ise ağız bakımının düzenli yapılması ve diş kontrolünün düzenli yapılmasıdır. 

 

Amalgam Dolgunun Ömrü Ne Kadardır?

Amalgam Dolgusu Sonrası Neler Yaşanır?

Amalgam dolgusu, lokal anestezi ile gerçekleştirilmektedir. Bu nedenle amalgam dolgusundan sonrası hasta uyuşukluğun etkisinde kalabilmektedir. Bunun yanı sıra dolgu sonrası diş hekiminin belirttiği süre sonrası yemek yemeye başlanılmalıdır. Diş dolgusu yapıldıktan sonra eğer uyuşukluk geçtiyse beslenme konusunda herhangi bir sıkıntı yoktur. 

 

Amalgam Dolgu Sonrasında Ağrı Oluşur Mu?

Amalgam dolgusu sonrasında işlem yapılan bölgede uyuşukluk ve sonrasında ağrı oluşabilmektedir. Diş hekiminizin tavsiye ettiği ağrı kesiciyi kullanarak bölgenin ağrısını hafifletebilirsiniz. Ağrı kesici kullanmanıza rağmen ağrınız geçmiyorsa diş doktorunuz ile görüşünüz. 

 

Amalgam Dolgu Ne Kadar Dayanıklıdır?

Bu dolgu, diğer dolgularla kıyaslandığında daha dayanıklı bir dolgu malzemesidir. Amalgam dolgusu günümüzde pek fazla tercih edilmemektedir. Bu nedenle akla; ‘’Amalgam zararlı mı?’’ gibi sorular gelebilmektedir. Amalgam dolgu zararları gibi bir durum söz konusu değildir. FDA, 2017 itibariyle yetişkinler ve altı yaş ve üstü çocuklar için amalgam dolguların güvenli olduğunu belirtmiştir.

 

Her Dişe Amalgam Dolgusu Yapılır Mı?

Çürümüş, aşınmış her dişe amalgam dolgusu yapılabilir. Dolgunun rengi diş rengiyle benzer olmadığı için genellikle arka dişlerde tercih edilirler. Dilerseniz ön diş çürük boşluklarında da amalgam dolgusu tercih edebilirsiniz. Hasara uğramış amalgam dolgusu için amalgam sökümü işlemi uygulanabilmektedir. 


WhatsApp ile Ücretsiz Danışmanlık Hattı

+90 545 956 43 79

+90 545 956 43 79

Bir sorunuz mu var? Bizi hemen arayın

info@dentallaid.com

Bize e-posta gönderin

+90 545 956 43 79

Online Whatsapp Hattımız

WhatsApp'tan Yazın.