Kompozit Dolgu
Diş hekimi, hastada tespit ettiği kırık veya diş içi boşluklarda dolgu tedavisi uygular. Günümüzde birçok dolgu çeşidi bulunmaktadır. Kompozit dolgu ile birlikte diğer dolgu türleri olarak cam iyoner dolgu, altın dolgu ve porselen dolgu en çok tercih edilen dolgu çeşitleri olarak sıralanabilmektedir. Diş hekimi, hastadaki diş hasarını gidermeye uygun olacak şekilde farklı dolgu malzemeleri önerebilmektedir Her bir dolgu malzemesinin farklı özellikleri bulunmaktadır. Dolgu malzeme seçimi, hastanın ihtiyaç ve isteklerine göre belirlenmelidir. Peki kompozit dolgu nedir?
Kompozit Dolgu Nedir?
Diş, belli başlı sebeplere bağlı olarak aşınabilmektedir. Diş aşınması sonucunda diş üzerinde kırık, çatlak veya çürük oluşmuş olabilmektedir. Bu tip sebeplerden aşınan dişe veya dişlere dolgu uygulanır. Diğer dolgulardan farkı nedir? Hastaların en çok tercih ettiği dolgu çeşididir. Malzemeleri ise cam ve kuvars olarak sıralanabilmektedir.
Nasıl Yapılmaktadır?
İşlem aşamaları şu şekildedir:
- Dişe henüz uygulanmayan kompozit dolgu hamur formundadır.
- Hamur formunda olan kompozit dolgu, özel ışıklar yardımıyla sertleştirilir.
- Kompozit dolgu, hastanın diş tonuna göre üretilir.
- Diş hekimi, hastanın hasar görmüş dişinin üzerine kompozit dolguyu uygular.
Bu işlemler genellikte tek bir seansta tamamlanmaktadır.
Kompozit Dolgu Hangi Durumlarda Düşünülebilir?
Dişinde kırık, çürük ya da çatlak olan hastalar dolgu tedavisine ihtiyaç duyar. Hasta, dişlerinin daha estetik daha güzel gözükmesini ve yapılan dolgunun dışarıdan belli olmamasını istiyorsa tercih edebilmektedir.
Avantajları Nelerdir?
Bu dolgunun en büyük avantajı diş tonunda üretilmesidir. Tedaviden çıkan hasta, hem hasar almış dişini tedavi ettirmiş olur hem de estetik bir diş görünümü kazanır.
Kompozit Dolgunun Ömrü Ne Kadardır?
Bu dolguların, amalgam dolgulara kıyasla daha az dayanıklı olsa da iyi bir ağız bakımı ile dolgunun ömrünü uzatmak mümkün olmaktadır. Tedavi sonrası dikkat edilmesi gereken bazı nüanslar dolgunun ömrünü uzatabilmektedir. Dolgu sonrası dikkat edilmesi gerekenler denildiğinde akla ilk gelen şey iyi ve düzenli ağız bakımı yapmaktır. Bunun yanı sıra sert besinler tüketmemek de dolgunun ömrünü uzatacaktır. Peki, dolgu ne kadar dayanır? İyi ve düzenli bir ağız bakımı ile dolgunun ömrü 10 ila 15 yıla kadar uzar.
Tedavi Sonrası Neler Yaşanır?
Tedavi esnasında anestezi uygulanır. Anestezi uygulanan bölgede birkaç gün rahatsızlık oluşabilmektedir. Bu tip ağrılar kısa sürelidir. Kompozit dolgu sonrası yemek en çok merak edilen hususlardan biridir. Anestezi yapılan bölgede uyuşukluk geçmeden hasta yemek yememelidir. Peki, dolgudan kaç saat sonra yemek yenir? Ağızdaki uyuşukluk yaklaşık 2-6 saat sürebilmektedir. Yani, uyuşukluk geçene kadar hasta yemek yememelidir.
Sonrasında Ağrı Oluşur Mu?
Bu tedaviden sonra 1-2 hafta süresince dolgu yapılan bölgede sızlama veya ağrı oluşabilmektedir. Eğer ağrı veya sızı 2 haftadan uzun süre devam ederse diş hekiminizle görüşebilirsiniz.
Ne Kadar Dayanıklıdır?
Dolgunun dayanıklılığı hastanın düzenli ağız bakımına ve diş gıcırdatma, diş sıkma problemlerinin olmamasına bağlı olarak artar. Bu dolgular, 10 ila 15 yıl dayanabilmektedir.
Her Dişe Kompozit Dolgu Yapılır Mı?
Bu dolgu; çürüyen, kırılan veya hasara uğramış dişlere uygulanır. Bu şikayetlerle diş hekimine giden herkes yaptırabilir. Dentallaid Diş Kliniği, alanında uzman hekimleri ile hizmet vermektedir. Dentallaid Diş Kliniği’nden randevu alarak kompozit dolgu fiyatları ve diğer detaylar hakkında bilgi alabilirsiniz.