Diş Eti Çekilmesi Nedir, Ne İyi Gelir? Belirtileri Neler?- Dentallaid

Diş Eti Çekilmesi

Dentallaid » Diş Eti Çekilmesi

Diş eti, dişin görünen kısmının altında bulunan ve dişin ağıza tutunmasını sağlayan bir dokudur. Diş köklerini koruyan diş eti, pembe renkli bir dokuya sahiptir. Ancak diş eti çekilmesi ise, çoğu insanın karşılaştığı periodontal bir hastalıktır. Kişiler, diş etinin çekildiğinin farkına varamayabilirler. Çünkü bu hastalık birden değil yavaş yavaş gerçekleşmektedir.

Diş Eti Çekilmesi Nedir?

Diş eti iltihabı, dişin çevresini destekleyen dokuya zarar verir. Hatta diş eti iltihabının ilerlemesi ve tedavi edilmemesi dişleri destekleyen kemik bile zarar görebilmektedir. Diş eti hastalıkları içerisinde yer alan diş eti çekilmesi, diş kaybına da yol açabilmektedir.

Diş Eti Çekilmesinin Belirtileri Nelerdir?

Belirtiler, şu şekilde sıralanmaktadır. Bunlar;

  • Normal diş eti, sert ve açık pembe bir dokuya sahiptir. Diş etinin, koyu kırmızı ya da morumsu bir renge sahip olması,
  • Kişide beliren ağız kokusu,
  • Besinleri çiğnerken ağrı hissetme,
  • Dişler arasında yeni boşlukların gelişmesi,
  • Diş fırçalarken diş etlerinin kanaması,
  • Dişlerin sağlam olmaması,
  • Diş eti ağrısı,

Bu hastalığın belirtileri olarak sıralanabilmektedir.

Diş Etinin Çekilmesinin Nedenleri Nelerdir?

diş eti çekilmesi diş eti hastalıkları

Diş eti çekilmesi sebepleri denildiğinde birçok şey önümüze çıkmaktadır. Öncelikle diş eti iltihabı, diş eti dokusuna ve diş kemiğine hasar verir. Bu nedenle diş eti çekilmesinin en önemli sebebi diş eti iltihabıdır. Bunun yanı sıra bazı insanlar diş eti hastalığına daha yatkın olabilirler. Yapılan bazı araştırmalara göre toplumun %30’unun diş eti hastalığına hassasiyeti olduğu öğrenilmiştir. Bunun anlamı, diş eti çekilmesi genetik sebeplerden dolayı da olabilmektedir.

Dişlerin yanlış fırçalanması ve dolayısıyla diş minesinin hasar görmesi de diş eti çekilmesinin başlıca sebebi olabilmektedir. Sert ve yanlış diş fırçalamak, diş minesinin yıpranmasına yol açar. Yetersiz diş bakımı yapmak diş eti çekilmesinin en büyük sebebidir. Bu nedenle, dişleri düzenli fırçalamamak, diş ipi ve ağız bakım suyu kullanmamak ve genel diş kontrolüne düzenli bir şekilde gitmemek diş eti çekilmesine yol açar. Özellikle, diş eti çekilmesinin sadece ağız ile ilgili değil hormonlar ile de ilgili bir hastalık olduğu bilinmelidir. Hormonal değişiklikler yaşamak, diş eti hassasiyetini artırabilmektedir. Ayrıca doğum, ergenlik, regl, menopoz gibi durumlar hormonal değişiklik örnekleri olarak verilebilirler. Dolayısıyla, bu dönemlerde artan diş eti hassasiyeti diş eti çekilmesine yol açmaktadır. Son olarak, tütün ürünleri kullanmak, diş üzerinde oluşan plakları artırır. Bu nedenle diş eti çekilmesi hastalığına davetiye çıkarır.

Teşhis Nasıl Konulur?

Diş eti çekilmesi belirtileri olan kişi, diş doktoruna muayene olur. Muayene esnasında diş etlerinde enfeksiyon görülmesi durumunda diş doktoru, bu hastalığın teşhisi koyulduğu taktirde uygulanacak tedaviye başlaması gerekmektedir.

Diş eti çekilmesinin Tedavisi Nasıl Yapılır?

Diş eti çekilmesi düzelir mi? Elbette, diş hekiminizin uygulayacağı tedavi ile diş eti çekilmesinden kurtulabilirsiniz. Diş eti çekilmesi tedavisi, bu hastalığın ne kadar ilerlediğine bağlı olarak yapılmalıdır. Kişinin hafif derecede diş eti çekilmesi varsa, diş eti çekilmesinden etkilenen bölge diş hekimi tarafından derinlemesine temizlenmelidir. Diş eti çizgisi altında kalan dişlerde ve kök yüzeyinde oluşan plak ve tartarlar çıkarılmalı ve diş hekiminin gerekli görmesi halinde diş etinde meydana gelen iltihabın azaltılması için hastaya antibiyotik yazması gerekmektedir. Fakat, hastanın diş eti çekilme hastalığı ilerlemişse, tedavi sürecinde cerrahi müdahale gerekmektedir.

Diş eti çekilmesi ameliyatı yani flep ameliyatı, diş etinin açılması ve altta kalan bölgelerin temizlenmesi için yapılmalıdır. Diş hekimi, diş etininin bir bölümünü kaldırarak oluşmuş plak ve tartarları derinlemesine temizler. Yönlendirilmiş doku rejenerasyonu uygulanan bir diğer cerrahi müdahale olmaktadır. Diş kemikleri, bu hastalık sebebiyle hasara uğramışsa kaybedilen kemiği ve dokuyu yeniden oluşturma işlemi gerekmektedir. Hekiminiz, hastalığınızın ilerleme durumuna göre hangi yolu izleyeceğine kendi karar verir. Diş eti çekilmesinin belirtilerine sahipseniz ve uzman bir diş hekimine muayene olmak istiyorsanız Dentallaid Diş Kliniği’nden randevu alarak muayene ve tedavi olabilirsiniz.


WhatsApp'tan Yazın.