En sık uygulanan diş tedavileri arasında implant yer almaktadır. Bu durumdan dolayı, İmplant diş tedavinin en merak edilen konusudur. Kişinin genel sağlık durumu, implant tedavisi için oldukça önemlidir. Bu sebeple hastanın genel sağlık durumu ayrıntılı olarak incelenmektedir. İmplant diş tedavisi kapsamlarında diyabet, kalp, tansiyon gibi hastalıklarının, bruksizm (diş gıcırdatma) gibi sorunlarının olmaması önemlidir. Alkol ve sigara gibi bağımlılık sahibi olduğu maddelerin olup olmadığına bakılmalıdır. Daha sonrasında ağız içi muayene gerçekleştirilmekte ve dişler, diş etekleri ve kemiklerin durumu incelenerek dişlerde var olan sallanma, enfeksiyon, çürük ve protezler tespit edilmektedir.
İmplant Tedavisi Aşamaları
Kişinin çene yapısı, kapanışı ve hareketleri incelenip, varsa ağız içi kapanış bozuklukları tespit edildikten sonra ilk muayene ile hastanın implant diş için uygun olup olmadığına karar verilecektir. Ardından panoramik veya üç boyutlu görüntü (tomografi) ile radyolojik muayene yapılmalıdır. İmplant tedavisi kapsamlarında yeterli kemik olup olmaması ve çene kemiği kalitesine dikkat edilerek hangi implant boyutuna uygun olduğunu, implantın boyu ve şekli belirlendikten sonra yapılmalıdır. 3 aylık bekleme süresinden sonra estetik değerlendirmeler yapılarak hastaya en uygun üst yapı seçimine karar verilmelidir.
İmplant Sonrası Protezlerim Yapılana Kadar Dişsiz Mi Kalacağım?
Tedavilerde kişinin ağzında bulunan diş eksikliğinin sayısına bağlı olarak, geçici diş protezi uygulamaları yapılmaktadır. Eğer kişinin fazla diş eksikliği durumunda geçici hareketli protez tedavisi uygulanmaktadır. Kişinin tam dişsiz durumunda ise Fast-Fixed tekniği ile sabit geçici protez diş yapılmalıdır.
Diş Çekimi Yapılıp Aynı Seans İmplant Uygulaması Yapılma İmkanı Var Mı?
Yapılan panoramik röntgen kontrolleri sonrasında kişinin ağız ve çene kemiği uygun ise diş çekiminden sonra implant diş tedavisi uygulanmaktadır.
İmplant Yapıldıktan Sonra Nasıl Bir Ağız Bakımı Uygulamalıyım?
Operasyondan tam 36 saat sonra kişinin ağız bakımı uygulamalarına başlamaları tedaviyi pürüzsüz kılmaktadır. 2 hafta kişinin tuzlu su ile gargara yapması (ılık suya ¼ çay kaşığı tuz) ağız sağlığı için önem taşımaktadır.
İmplant Tedavisinde Cerrahi İşlem Ne Kadar Sürer?
İmplant tedavi süresi kişinin anatomik yapısına göre farklılık göstermektedir. Fakat süreç kişinin tedaviye cevap verme süresi, implant diş sayısı, tedavinin planlanması gibi koşullara bağlıdır. Çene kemiği eksikliği olduğu durumlarda çene kemiğine yapay kemik uygulanması 10 dakika ile yarım saat arasında sürmektedir. Çene yapısı dar olan kişilerde ise bu süre bir saate kadar uzayabilmektedir. Sonrasında uygulanan tabanın kemikleşme süresi sağlıklı bir ağız sağlanması için yaklaşık 3-8 aya arası sürmektedir.
İmplant Yapıldıktan Sonra Nasıl Beslenmeliyim?
İmplant diş uygulaması yapıldıktan 2 saat sonra beslenmelidir. 2 saatlik bu süre içerisinde kişi beslenmemelidir. 2 saat sonraki dönem içinse sıcak yiyecekler tüketmekten kaçınılmalı, daha çok soğuk, ılık besinlerle ( dondurma, süt ve süt ürünleri gibi ) beslenilmelidir. Tedavi ve ağız sağlığı için kişinin ilk 1 hafta içerisinde sıcak yiyeceklerden ve içeceklerden uzak durması önem taşımaktadır.
İmplant Öncesi Tomografi Çektirmek Zorunlu Mudur?
İmplant diş gibi cerrahi işlem gerektiren tedaviler için üç boyutlu görüntüleme yöntemleri ile elde edilen bilgiler tedavi için önem taşımaktadır. İki boyutlu röntgenlerden farklı olarak kemiğin implant yapılabilecek kalitede olması, kemik iç yapısı ve kalınlığı, eğer var ise üst üste binmiş olan yapılar, lezyon veya kistler doğru bir şekilde görüntülenebilmektedir. Bu da ameliyata başladıktan sonrasında kemik yapısının uygun olmadığını görüp kişinin boş yere cerrahi işlem görmesini yüksek oranda engellemekte, ameliyat başarısını ise arttırmaktadır. Aynı zamanda implant diş tedavisi kapsamları sonrası süreci çok daha doğru ve sağlıklı bir biçimde planlanacaktır.
İmplant Yapıldıktan Sonra İyileşme Döneminde Neye Dikkat Etmeliyim?
İmplant diş tedavilerinde çene kemiğine yerleştirilecek implantın yapay kök halini alması ve kemikleşmesi gerekmektedir. İmplantın çene kemiği ile kaynaması için implantın kalitesi göz önünde bulundurulmalıdır. İmplant tedavisinin ortalama 2 veya 3 aylık bir zaman dilimi ile kaynaması mümkündür. Bu süreç içerisinde kişinin beslenme dengesini koruması tedavi süreci için büyük önem taşımaktadır.
İmplant diş yapıldıktan sonra iyileşme döneminde oda sıcaklığında içecekler, çiğnemesi kolay olan besinlerin tercih edilmelidir. Kişi soğuk içeceklerden uzak durmalıdır. Vitamin ve mineral dengesini koruyabilmesi için oda sıcaklığında meyve suyu tüketimi yapabilmektedir. Aynı zamanda implant tedavisi sonrası iyileşme döneminde kişi sigara ve alkol alışkanlıklarından mutlaka uzak durmalıdır. İyileşme dönemini doğrudan etkilediğinden dolayı alkol ve sigara kullanımı implant dikişleri alındıktan sonra kullanabilir.
İmplant Uygulanırken Ne Kadar Ağrı Duyarım?
İmplant tedavileri uygulanırken ağrısız müdahale için lokal anestezi uygulanmaktadır. Tıbbi müdahalelerde kişinin isteği doğrultusunda bilinçli sedasyon veya genel anestezi uygulamaları da yapılabilmektedir. İmplant tedavisi uygulandıktan sonra kişiye verilecek olan ağrı kesici ile kişinin konforunu iyi seviyede tutabilmektedir.
İmplant Tedavisi Nasıl Yapılmalıdır?
Bu tedavilerde süreç, iki aşamada yapılmaktadır. Birinci aşama, diş çekimi yapıldıktan sonra diş çekiminin yapıldığı çene kemiğine implant diş yerleştirilme işlemidir. Bu opsiyonda implantın çene kemiğiyle kaynama süresi daha azdır. Kişi operasyon esnasında lokal anesteziden dolayı herhangi bir ağrı ve acı hissetmemektedir. İkinci opsiyonda çene kemiğinde dişin olmadığı durumlarda lokal anestezi ile bölge uyuşturulmalıdır. Çene kemiğinde implantın yerleştirileceği bölgeye yuva açılmaktadır.
İmplant diş bu açılan yuvaya kolaylıkla yerleştirilmektedir. İmplant yerleştirme işleminden sonra dikiş yardımıyla diş eti kapatılmalıdır. Diş eti dikiş yardımıyla kapatıldıktan sonra İyileşme dönemi için 3 aylık iyileşme süreci beklenmelidir. İmplantın çene kemiğinde kemikleşme süreci 3 aydır. İki opsiyonda da kişinin implant tedavisinden sonra ağız işlevini kullanabilmesi için sabit veya hareketli protez tedavileri uygulanmaktadır.