Gülüşümüz insanların hakkımızda fark ettiği ilk şeylerden biridir. İnsanlarla tanıştıktan uzun süre sonra bile bizleri gülüşümüzle hatırlarlar. Her bireyin gülüşünde kendine özgü bir nitelik veya özel bir detay olacaktır. Bu özellik, kişinin tanımlayıcı özelliği haline gelir. Diastema da bu özel gülüşlerden bir tanesidir. Diastema dişlerinizin arasındaki boşluğu ifade eder ve bu boşluklar ağzınızın herhangi bir yerinde oluşabilmektedir. Özellikle en sık görülen diastema iki ön dişlerin arasındadır.
Sağlıklı dişler genellikle ağız içinde düzenli ve birbirine yakın durur. Diastema, dişler arasında meydana gelen boşluklarla tanımlanır; bu boşluklar eksik dişlerden kaynaklanan boşluklarla karıştırılmamalıdır. Boşluklar bazen neredeyse fark edilmezken, diğer durumlarda estetik kaygılara yol açacak kadar belirgin olabilmektedir. Eğer diastemanın estetik görünümünden memnun değilseniz, diş boşluklarınızı azaltmanın veya tamamen kapatmanın çeşitli yöntemleri bulunmaktadır. Diş hekimleri, günlük olarak çeşitli diş problemleriyle uğraşıp estetik gülüşler elde etmede başarılı sonuçlar gösterirler.
Diastema Nedir?
Diastema, genellikle dişler arasındaki boşluğu tanımlayan bir tıbbi terimdir. En sık rastlanan türü, genellikle iki üst ön diş arasında ortaya çıkan orta hat diastemasıdır. Ancak bu durum dişlerin herhangi bir noktasında olabilmektedir. Bazı kişilerde tek bir boşluk olabilirken, diğerlerinde tüm dişler arasında boşluklar bulunabilimektedir.
Çocuklarda diastema, süt dişlerindeki boşluklarla ortaya çıkabilmektedir. Genellikle bu durum diastema olarak değerlendirilmemelidir. Ebeveynlerin endişelenmesine gerek yoktur. Aslında, çocukların dişleri arasındaki bu boşluklar olumlu bir işaret olarak kabul edilmektedir. Süt dişlerinin arasındaki geniş boşluklar, ileride büyüyecek olan kalıcı dişler için alan hazırlığına işaret eder. Ancak, tüm kalıcı dişler çıktıktan sonra bile dişler arasında boşluklar devam ederse, bu durum diastema olarak adlandırılır.
Ayrık Diş Tedavisi – Evde Ayrık Diş Birleştirme Yapılabilir Mi?
Diastema Neden Oluşur?
Diastema genellikle genetik olup dişler arasındaki bu boşluklar çeşitli nedenlerden dolayı oluşabilmektedir. Diastemanın tek belirtisi dişlerinizin arasında görünür boşluk olmasıdır. Bazı kişiler bu boşlukları ilk olarak fırçalarken veya diş ipi kullanırken fark eder. Dişleriniz ve diş etleriniz sağlıklıysa genellikle başka belirtiler görülmemektedir. Diş eti hastalığı dişlerinizin arasında bir boşluğa neden olduysa ağrı, kızarıklık, şişlik veya diğer diş eti hastalığı belirtilerini fark edebilirsiniz.
“ Dişler neden ayrılmaya başlar?” sorunuzun cevabını sizler için sıralayacak olursak:
- Genetik: Diastema bazen kalıtsaldır ve ebeveynden çocuğa aktarılır.
- Çene yapısı: Çeneniz yetişkin dişlerinize göre çok büyükse dişlerinizin arasında boşluklar olabilir.
- Dişlerin büyüklüğü ve şekli: Süt dişleri arasındaki boşlukların büyük olması, daha büyük yetişkin dişlerine yer açılacağının işaretidir. Ancak çıkan yetişkin dişleri hâlâ oldukça küçükse bu durum diastema ile sonuçlanabileceltir.
- Üst dudak bağı yapısı: Üst dudağı üst diş etlerinize birleştiren maksiller labial frenum adı verilen bir bağ dokusu vardır. Doku bağlantısı çok genişse dişleri birbirinden uzaklaştıracak bir gerilim yaratarak ön dişleriniz arasında boşluklara neden olabilir.
- Geç çıkan yetişkin dişleri: Bir süt dişi düştüğünde yerine yetişkin dişinin geç çıkması bir boşluk oluşturabilir.
- Parmak emme: Alışkanlık genellikle 2-4 yaşları arasında azalmaya başlar ancak bir çocuk süt dişleri düşünceye kadar parmağını emmeye devam ederse, ön dişlerine ve üst çenesine uygulanan sürekli baskı dişlerin dışarıya ve birbirlerinden uzaklaşmasına neden olacaltır.
- Dil itme ve anormal yutma refleksleri: Normal zamanda veya yutkunurken dilin ucunun dişlerin arasından dışarı çıkarmak uzun süreli devam ederse boşluklara neden olur.
Ayrık Diş Tedavisi Yöntemleri
Nedeni ne olursa olsun, diastema sorunu yaşayanlar için çeşitli tedavi seçenekleri mümkündür. Rahatsız olduğunuz bu görünüm için en uygun tedavi yöntemini doktorunuz sizlerin istekleri doğrultusunda belirleyecektir. Doktorunuz için öncelik ağız sağlığınızla birlikte estetik görünüm olacaktır.
Diastema sağlık nedenleriyle diş tedavisi gerektirmeyebileceği gibi çoğu durumda tedaviler tamamen estetiktir. Ağzın birçok bölgesinde aşırı aralıklar meydana gelebilir. Ön dişler arasındaki büyük boşluklar, farklı tedavi seçeneklerinin tercih edilebileceği en yaygın diastema tipidir. Diş yapınıza göre ağrısız ve en uygun tedaviyle istediğiniz görünüme kavuşmanız mümkün.
Geleneksel Tel Taktırma Tedavisi
Diş telleri diastema için en yaygın tedavi yöntemidir. Diş tellerinde dişlere baskı uygulayan ve onları yavaşça birlikte hareket ettirerek boşluğu kapatan teller ve braketler bulunur. Görünmez veya çıkarılabilir diş telleri tercihi boşluklarınızın ciddiyetine bağlıdır. Dişleriniz arasındaki boşluklar, bazı hastalarda tellerle 6 ay ila 12 ay gibi kısa bir sürede düzeltilebilir. Dişlerinizdeki boşlukların diş teli ile kapatılması ne kadar uzun sürerse sürsün dişlerinizin yeni görünümü buna değecektir. Bu tedavi seçeneğini değerlendirmeden önce tüm yetişkin dişlerin gelişmesini beklemeniz gerekecektir.
Şeffaf Plaklarla Ayrık Diş Tedavisi
Şeffaf plaklar ayrık diş tedavisinde tercih edilen yöntemdir. Aynı zamanda çocuklarda ve yetişkinlerde görülen diğer yanlış hizalama biçimlerini de tedavi edilebilmektedir. Şeffaf plaklar, dişlerdeki boşlukları düzeltmek için diş tellerine kıyasla neredeyse görünmez bir alternatif sunar. Çıkarılabilir olmaları size yemek yeme ve dişlerinizi fırçalama konusunda rahatlık sağlar.
Porselen Kaplama ve Laminate Veneer Seçenekleri
Porselen kaplama ve laminate veneer gibi tedavi yöntemleri, özellikle diş telleri veya apareyler kullanmak istemeyen kişiler tarafından tercih edilmektedir. Bu yöntemler, hızlı bir sonuç ve estetik açıdan memnuniyet sağlama konusunda öne çıkar. Diş yapınız, sizin tercihleriniz doğrultusunda uzman tarafından değerlendirilir ve uygunsa bu tedavi yöntemleri uygulanabilir. Boşlukların daha küçük olması durumunda, diş hekiminiz doğal dişlerin orta kısmına ince bir porselen kaplama yerleştirip boşlukları kapatacaktır. Yine de bu seçenekler için de diğerlerinde olduğu gibi doktorunuzun size uygun görmesi ve sonrasında iyi bir ağız bakımı şarttır.
Ayrık Diş Tedavisi Fiyatları 2023
Ayrık diş tedavisi diş hekiminiz tarafından muayene edilip uygun görülen tedavi yöntemine göre belirlenmektedir.
Genel olarak Türk Diş Hekimleri Birliği (TDB)‘nin belirlediği 2023 yılı tedavi fiyatlarına göre:
- Çift çene diş teli tedavileri 15.000 ₺ ile 25.000 ₺ , tek çeneye uygulanan tedaviler ise 12.000 ₺ ile 18.000 ₺ aralığında değişir.
- Diş şeffaf plak fiyatları 12.000₺ ile 20.000 ₺ arasında kullanılan malzemeye göre değişir.
- Zirkonyum kaplama, laminate veneer tedavi fiyatları ise işlem görecek diş sayısına göre 2.500 ila 5.000₺ arasında değişiklik gösteriyor.
Fiyatta işlem görecek diş sayısı ve tedavi yöntemi değişiklik gösterir. Doktor, rahatsızlıklarınızı öğrendikten sonra estetik beklentilerinizi, sosyal durumunuzu ve ağız sağlığınızı değerlendirir. Sonrasında, size en uygun tedaviyi önerecek ve detaylı bilgi verecektir.
Dişlerdeki Boşlukların Kapatılması Gerekli Midir?
Diastema genellikle tıbbi bir sorun olmaktan ziyade estetik bir endişedir. Boşluğa sahip olan kişiler, bu durumu kabul etmeyi tercih edebilirler ya da etmeyebilirler. Boşluğu kapatma veya açık bırakma kararı tamamen kişinin tercihine bağlıdır.
Tedavi görmeme kararı alınırsa, aralıklı dişlerin özel bir şekilde temizlenmesi gerekecektir. Yiyecek artıkları özellikle bu boşluklara sıkışabileceği gibi standart diş fırçaları tüm diş yüzeylerine ulaşamayacaktır. Bununla birlikte, konuşma becerileri de etkilenecektir.