Diş Taşı Temizliği
Diş taşı nedir? Diş taşı, diş plaklarının birikmesiyle oluşur. Dişte bulunan plaklar, düzenli ağız bakımı yapılmadığı taktirde birikmektedir. Bu durum ilerleyen süreçte ise periodontal problemlere yol açmaktadır. Düzenli ağız bakımı yapmamak diş taşlarının oluşmasını sağlar. Diş taşı temizliği yapılmadığında daha ciddi diş hastalıklarına yol açmaktadır. Diş eti ve çene kemiği iltihabı, diş taşlarının temizlenmemesi nedeniyle oluşur. Bu nedenle düzenli ağız bakımı yapmak ve düzenli bir şekilde diş hekimi kontrolü yaptırmak diş taşı oluşumunu engellemektedir. Peki, dişlerde diş taşı neden olur? Yetersiz ağız bakımı diş taşının oluşmasının en büyük sebebidir. Yetişkin bir bireyin gün içerisinde iki kez dişlerini fırçalaması ve diş ipi, ağız bakım suyu kullanması gerekir. Bunun yanı sıra yılda en az iki kere genel diş kontrolüne gitmesi gerekir. Ağız bakımının aksatılması diş taşı oluşmasına sebebiyet verir.
Diş Taşı Temizliği Nedir?
Ağızda bulunan diş taşları; sarı veya kahverengi renkte sert ve gözenekli bir yapıdadır. Bu taşlar, diş eti ve dişin birleştiği noktalarda oluşan ve tartar olarak da adlandırılan tabakaların diş hekimi tarafından özel aletlerle temizlenmesi demektir. Diş taşı temizleme ancak diş hekimi müdahalesiyle gerçekleştirilmektedir. Diş taşları temizlenmezse ne olur? Bu taşlar diş etine teması halinde diş eti hastalıklarına yol açmaktadır.
Diş Taşı Temizliği Nasıl Yapılır?
Bu problemin çözümü, içeriğinde evde uygulanabilecek bir işlem içermemektedir.. Uzman diş hekimlerinin müdahaleleriyle yapılmaktadır. Bunun sebebi ise diş taşının diş taşı temizleme aleti ile temizlenebiliyor oluşudur. Diş hekimi, özel el aletleri ve ultrasonik cihazlar ile diş üzerinde oluşmuş tartarı temizler. Bunun yanı sıra lazer cihazlarla da diş taşı temizlenebilmektedir. Diş üzerindeki plak ve tartarlar temizlendikten sonra özel cila maddeleri ve diş fırçalarıyla tartarlarında arındırılan diş cilalanmaktadır. Bu cilalama işlemi, diş temizleme işlemi sonrası tartar oluşumunu engellemek için yapılmaktadır.
Diş Taşı Temizliği Ne Kadar Sürer?
Temizlenme süresi, dişlerde bulunan tartar kalınlığına ve miktarına göre değişkenlik göstermektedir. Diş hekimi, diş tartarlarını temizledikten sonra hastasına ağız bakımı da yapmaktadır. Bu nedenle diş taşı temizliği 30 ila 60 dakika aralığında sürebilmektedir. Bu tedavi genellikle tek seansta bitmektedir. Fakat diş taşı seviyesi ilerlemiş ise diş eti hastalıklarına sebebiyet verebilmekte ve seans sayısı artabilmektedir.
Tedavi Sonrası Ne Yapılmalı?
Tedavi sonrası dikkat etmeniz gereken bazı hususlar vardır. Kişinin, sonrasında ağzı ve dişlerinde hassasiyet oluşabilmesi normaldir. Tedaviden çıktıktan sonraki birkaç saat diş minesinde renk değişimine sebebiyet veren sigara, çay, kahve ve kola gibi besinler tüketilmemelidir. Temizlik sonrası bir-iki gün boyunca çok sıcak ya da çok soğuk yiyecek ve içecekler tüketilmemelidir. Diş taşı temizliği bir rutin haline getirilmelidir. Kişi ağız bakımına ekstra dikkat edilmelidir.
Diş Taşı Temizliği Ne Sıklıkla Yapılmalı?
Bu tedavinin ne sıklıkla yapılması gerektiğini diş hekiminize sormanız tedavi için daha sağlıklıdır. Diş hekimi kontrolüne hangi sıklıklarla gidildiği ve ağız bakımına ne ölçüde dikkat edildiği bu konuda belirleyicidir. Uzman diş hekimlerine göre birey; sigara kullanıyor ise ya da diyabet hastalığına sahip ise 6 ay süreyle diş taşı temizliği yaptırmalıdır. Diş taşı üretmeye yatkın bir yapıya sahipseniz daha sık diş muayenesine gitmeniz gerekmektedir. Peki, diş taşı üretmeye yatkın bir yapıya sahip olup olmadığınızı nasıl anlarsınız? Ağız kuruluğu, kötü diş bakımı, sigara kullanımı, şekerli yiyeceklerin çok tüketimi ve baş-boyun bölgesine radyoterapi alınması diş taşı üretmeye yatkınlığı artırmaktadır.
Diş Taşı Temizliği Zararlı mı?
Düzenli ağız bakımı diş taşlarının oluşumunu engeller. Fakat birey düzenli ağız bakımı yapmıyorsa diş taşı oluşumu engellenemez. Diş taşı temizliği zararlı değildir aksine bu taşların temizlenmemesi bireye zarar verir. Dentallaid Diş Kliniği’nden randevu alarak genel diş kontrolü yaptırabilir, olası diş taşı oluşumda tedavi görebilir ve oluşabilecek diş eti hastalıklarının önüne geçebilirsiniz.