En İyi Takma Diş Hangisi? - Dentallaid
en iyi takma diş hangisi merak eden hastalar için blog kapağı

En İyi Takma Diş Hangisi?

Gülüş, özgüvenimizin temel taşıdır ve dişlerimiz bu gülümsememizin en belirgin parçasıdır. Ancak, zamanla dişlerin dayanıklılığı azalabileceği gibi; koruyucu özellikler kaybolabilmektir. Çatlaklar, çürükler veya enfeksiyonlar dişler için büyük tehlikelerin başında gelmektedir. Bu durum, gülüşümüzün sağlığı kadar kişisel özgüvenimiz için de kritik bir etkendir. “En İyi Takma Diş Hangisi?” sorusuyla karşılaşan birçok kişi, diş kaybının sağlık ve görünüm üzerindeki etkilerini anlamakta zorlanacaktır. Bu durumda, gülüşü yeniden kazanmak ve yeme keyfini geri getirmek için pek çok takma diş seçeneği bulunmaktadır. Bu seçenekler, doğal dişlerin görünümünü ve hissini geri getirebilimektedir, ancak tercih yapmak bazen zor olacaktır. Hangi tedavi yönteminin size uygun olduğuna karar vermek, ağız yapınız ve genel sağlık durumunuz göz önünde bulundurularak uzman bir doktor tarafından belirlenmelidir.

Takma Diş Nedir?

Takma diş eksik dişlerin, diş etlerinin ve çevre dokuların yerine geçen diş protezleri veya yapay dişlerdir. Diş çürümesi, diş eti hastalığı veya yüz travmaları nedeniyle bir veya daha fazla dişinizi kaybetmiş olabilirsiniz. Bu durumların herhangi birinde dişleriniz için takma dişler kullanılabilmektedir. Dişlerin eksikliği nedeniyle zamanla yüz kasları sarkacaktır. Takma dişler, yüzünüzdeki sarkmaları dolduracağı gibi görünümünüzü iyileştirmenize yardımcı olmak için kişiye özel olarak üretilmektedir. Sanki doğal dişleriniz varmış gibi çiğnemeyi, yemek yemeyi ve konuşmayı daha kolay hale getirirler. Genel olarak takma dişlerin özelliklerini sizler için sıralayalım:

  • Konuşmayı daha kolay ve net hale getirir.
  • Yemeklerde çiğneme ve yutma yeteneğini kolaylaştırır.
  • Çürük dişlerin yerine sağlıklı görünen dişlere sahip olursunuz.
  • Eksik dişler nedeniyle oluşan yüz derisinin sarkmasını önler.
  • Baş ve boynun uygun görünümünü korur.

Takma diş düşünüyorsanız diş hekiminize danışmalı ve sizler için en uygun tedavi önerileri hakkında bilgi almalısınız.

Fikir sahibi olmanız için takma diş çeşitlerini ve farklılıklarını anlatacak olursak:

Çıkarılabilir Takma Dişler

Çıkarılabilir takma dişler, kişinin kendi çıkarabileceği dişlere genel olarak verilen bir isimdir. Diş etlerine tam uyum sağlayan, diş eti renginde plastik bir tabandan oluşur. Bu yapay dişler, diş hekimine ihtiyaç duymadan kolayca çıkarılıp takılabilmektedir. Ağız dokularından destek alarak eksik dişlerin yerini alan bu takma dişler, sabit takma dişlere göre daha ekonomik bir tedavi seçeneğidir. Kısmi ve tam çıkarılabilir olmak üzere iki türleri bulunmaktadır. Başlangıçta, çıkarılabilir takma dişler taktıran bazı kişiler alışma süreci yaşayabilir. Bu süreçte, kişiler konuşma, yemek yeme, çiğneme ve dişi yerinde tutma konusunda bazı zorluklar yaşayabilirler.

Porselen Kaplama Takma Dişler

Porselen, dişlerin günlük aşınma ile yıpranmalarına daha iyi dayanır ve takma dişlerde kullanıldığında çene hareketlerinin korunmasına yardımcı olur. Bu madde akrilikten daha serttir ve bu da akriliğe göre daha uzun süreli dayanıklılık sağlar. Aynı zamanda akrilik porselenden daha az çatlamaya ve kırılmaya meyillidir. Porselen protezlerin temizlenmesi daha kolaydır ve bakterilerin kolayca gelişemeyeceği sert bir yüzeye sahiptirler.

Akrilik Takma Dişler

Akrilik takma dişler, plastik takma diş olarak da bilinmektedir. Ayrıca eksik dişlerin yerine yapılabilecek en ucuz ve en hızlı dişlerdir. Akrilik takma dişlerde diş eklemek ve değişiklik yapmak genellikle krom maddesine göre daha kolaydır. Kısmi veya total tüm akrilik takma dişler hastanın konforu düşünülerek ve diş hekiminin planlamasına uygun olarak üretilir.

diş kaybı olan bir hastanın tedavi öncesi ve sonrası

Sabit Takma Dişler

Sabit takma diş doğal diş yapısına en uygun olan tedavi yöntemlerindendir. Sıklıkla tercih edilse de her hastaya uygulanmamaktadır. Hiç dişin bulunmaması veya diş olmayan bölgenin ucu boştaysa implant tedavisiyle birlikte önerilmektedir. Sabit takma diş iki sağlıklı ve güçlü dişe tutturulan bu işleme de köprü denir. Kullanımı kolay olup iyi bakılması halinde uzun ömürlüdür.

Zirkonyum Kaplama Takma Dişler

Zirkonyum kaplama takma diş ana maddesi metal yerine beyaz zirkonyum kaplamanın kullanıldığı takma diş tedavisidir. Bu işlem diş etinin ucundaki metalin oluşturduğu hafif gri görünümü ortadan kaldırıyor. Zirkonyum kaplama takma dişler doğal diş rengine en yakın sonuçları elde etmek için tercih edilen tedavilerdendir.

Ayrıca: Zirkonyum Kaplama Fiyatları 2025

Hangi Takma Dişi Seçmeliyim?

Her takma diş herkese uygun olmayabilir. Diş hekiminize muayene olduktan sonra ağız sağlığınıza ve isteklerinize göre  sizler için en uygun takma dişi uygulayacaktır. Takma dişler yerleştirilmeden önce mevcut dişlerin çıkarılmasını gerektirebildiği durumlar olabilir. Diş kaybı olduğunda yandaki diş, eksik diş boşluğuna doğru hareket etmeye başlar. Bu nedenle diş eksikliği olan kişilerde yan dişlerin kaymış olduğunu sıklıkla görürüz. Bizim size önerimiz çok beklenmeden tedaviyi olmanızdır.

Takma diş seçiminde en önemli nokta rahat edeceğiniz takma diş çeşididir. Kullanılan malzeme aynı zamanda dişin konforunu da etkileyecektir. Sizin için en iyi ve en konforlu takma diş seçmenize yardımcı olması için diş hekiminize danışmanız çok önemlidir.

Takma Diş Fiyatları

Takma diş fiyatları; hekiminizin size önereceği takma diş türüne, malzemeye, diş sayınıza ve kliniğin fiyatına göre değişir. 2025 son fiyatlara göre genellikle kliniklerde 15.000 ₺ ila 100.000 ₺ arasında fiyatlar değişmektedir.

TDB MUAYENE VE TEDAVİ ÜCRET TARİFESİ

Takma Dişler Dayanıklı Mıdır?

Takma dişlerinizin dayanıklılığı genellikle en fazla 10 ila 15 yıl arasındadır. İyi ağız bakımı yapmanıza ve tüm çabanıza rağmen takma dişlerin değişikliği gerekir. Diş etleriniz küçülebilir ve çene kemiğiniz zamanla şekil değiştirebilir. Takma dişleriniz artık estetik açıdan hoş görünmediğinde veya düzgün oturmayıp ağzınızda gevşediğinde takma dişlerinizin kaplanma, şekillendirilme veya yeniden yapılma zamanı gelmiş olabilir. Takma dişlerinizin kullanımı boyunca düzenli diş hekimi ziyaretleri en iyi bakımı sağlayacak ve ömrünü uzatacaktır.

Estetik Gözükür Mü?

Eksik dişler kişinin gülüşünü ve özgüvenini etkileyebilmektedir. Takma dişler daha dolgun ve doğal görünümlü dişler sağlayarak boşlukları doldurmak için anında çözüm sunar. Dişler konuşma ve yüz hatlarına kritik bir rol oynar. Diş kaybı bazı kelimeleri veya sesleri telaffuz etmekte zorlanmaya neden olacaktır. Takma dişler, yüz hatlarına, çene yapısına ve sözcüklerin doğru şekilde oluşturulması için gereken fiziksel yapıları sağlayarak estetiğin iyileştirilmesine yardımcı olacaktır.

Sıkça Sorulan Sorular (FAQ)

Takma dişler acı verir mi?

Takma dişler ilk takıldığında hafif bir tahriş normaldir, zamanla azalır. Ancak ağrı süresi değişebilmektedir; özellikle yeni takılan dişler veya çekilen doğal dişler varsa bu süreç uzayacaktır. Normal iyileşme sürecinde ağrı devam ederse, düzenli muayenelerle diş hekiminiz takma dişlerinizi ayarlayabilir veya durumu kontrol altına alabilir.

Takma dişlerle yemek yemek zor mu?

Takma dişlerle yemek yemek ilk başta zor olabilmektedir. Yumuşak yiyecekleri ağzınızın her iki yanında yavaşça çiğneyerek başlayın. Yavaş yavaş yarı katı gıdadan katı gıdaya geçerek yemek yemek daha kolay gelecektir. Çok sert, yapışkan, çiğneme gerektiren ve sert yiyeceklerden kaçınılmalıdır.

Yeni nesil diş protezi nedir?

Yeni nesil diş protezi, doğal dişlere benzer estetik bir görünüm sağlayan implant destekli veya tam protezler olarak uygulanan tedavi yöntemidir. İmplant destekli yeni nesil protezler, köklerin çene kemiğine yerleştirilmesiyle sabitlenmektedir. Yeni nesil tam protezler ise diş etine oturur ve yapıştırıcılarla desteklenmektedir.

Takma dişler nasıl temizlenmelidir?

Protez dişler, doğal dişlere kıyasla daha hassas olabilir. Bunun için aşındırıcı etkisi az olan diş macunları kullanılmalıdır. Ağız hijyenine özen göstermek, takma dişlerinizi düşmeye karşı korumak için önemlidir. Temizlerken bir kase su veya havlu üzerinde tutarak düşme riskini azaltabilirsiniz.

Diş sigortası takma diş tedavisini kapsar mı?

Belirli bir yüzde katkı payı karşılığında takma diş tedavisi her sene fiyatları değişmekle birlikte kapsamaktadır. Daha detaylı bilgi için diş hekiminize fiyatlar ve sigorta hakkında danışabilirsiniz.

Ağızda hiç diş yoksa ne yapılır?

Diş kaybı ciddi bir sorun yaratır. Bir dişin eksikliği bile gülüşü, ağız sağlığını ve yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilmektedir. Ağızdaki diş eksikliği yemek yeme, konuşma gibi günlük aktiviteleri zorlaştırmanın yanı sıra yüz estetiğini de etkiler. Ancak, bu sorunlara çözüm bulmak mümkündür. Özellikle ağızdaki diş eksikliği ve çene dokusu kaybı durumunda implant tedavisi uygulanabilmektedir. Diş hekiminizle yapılan muayeneden sonra en uygun tedavi yöntemi belirlenecektir.

WhatsApp'tan Yazın.