Çene Kemiği Grefti
Kişilerde yaşlanmaya bağlı olarak çene kemiği erimesi görülebilmektedir. Çene kemiği erimesi, bazı diş tedavilerinin yapılmasını da engellemektedir. Örneğin implant tedavisi, çene kemiği erimesi görülen bir hastaya uygulanamaz. Hastanın implanta ihtiyacı varsa öncelikle çene kemiği erimesi hastalığının tedavi edilmesi gerekmektedir. Peki kemik tozu nedir?Çene kemik tozu olarak bilinen çene kemiği grefti, çene kemiği erimesine karşı uygulanan bir tedavi yöntemidir.
Çene Kemiği Tozu Nedir?
Kişinin kemik eksikliği yaşaması halinde, kemik oluşturulması istenilen bölgeye yapılan uygulamalara kemik grefti denilmektedir. Çene kemiğinde yetersiz kemik olduğunda; kişinin kalça ya da çene kemiğinden alınabilmektedir. Kalçadan kemik grefti, kalça kemiği ile ilişkilidir. Bunun yanı sıra hayvan kemiğinden yapılabilmekte ya da sentetik olarak üretilebilmektedir. Peki, kemik grefti hangi durumlarda yapılır? Çene kemiği grefti, kişiye uygulanması gereken implant tedavisi için yeterli çene kemiğinin olmaması durumunda, diş çekimi yapıldıktan sonra bölgenin kayıpsız iyileşmesinin istenildiği durumlarda ve ağızda bulunan kist ya da tümör gibi oluşumlar çıkarıldıktan sonra boş kalan bölgeyi doldurmak amacıyla uygulanmaktadır. Aynı zamanda çene kemiği tozu çeşitleri; otogreft, allogreft, ksenogreft ve sentetik kemik greftleri olmak üzere dörde ayrılmaktadır.
Nasıl Uygulanır?
Öncelikle hastanın ağız röntgeni çekilmelidir. İmplant tedavisinin yapılacağı bölge ya da bölgeler belirlenmelidir. Hangi çeşit implantın kullanılacağı, kaç tane kullanılacağı detaylı iş planı yapıldıktan sonra belirlenmelidir. Kemik grefti tedavisi sırasında hastaya lokal anestezi uygulanır. Tedavi esnasında hastanın durumuna göre sedasyon uygulamaları da yapılabilmektedir. Ayrıca işlem esnasında implantın yerleştirileceği çene bölgesi bistüri yardımıyla açılmalıdır. Bu alt çene ya da üst çene olabilmektedir. Alt çene bölgesine yerleştirilen kemik tozuna alt çene kemiği grefti, üst çeneye yerleştirilen kemik tozuna üst çene kemiği grefti denilmektedir. Çene bölgesi açıldıktan sonra kemik yetersiz görülüyorsa kemik tozu açılan bölgenin içerisine yerleştirilmelidir. Kemik tozu yerleştirildikten sonra açılan bölge özel eriyen dikişlerle dikilmelidir. ‘’Kemik grefti ameliyatı ne kadar sürer?’’ en çok merak edilen sorulardan biridir. Bu operasyon vakaya göre ortalama yarım saat veya kırk beş dakika sürmektedir.
Kimlere Uygulanır?
Çene kemiği grefti; çene kemiğinde erime görülen ve implant tedavisi olmak isteyen her yaştan bireye uygulanabilmektedir. Bunun yanı sıra diş çekimi sonrası diş çekilen bölgenin doldurulması için de tercih edilmektedir. Dentallaid Diş Kliniği’nde kemik grefti yaptıran yaptıranlar yorumları daima olumludur. Çünkü Dentallaid Diş Kliniği, alanında uzman hekimleri ile üst düzey tedavi hizmeti vermektedir.
Çene Kemiği Grefti Hangi Durumlarda Kullanılır?
Kemik grefti hangi durumlarda yapılır? Kişinin ağzında tümör ya da kist gibi oluşumlar varsa bu oluşumların ameliyat ile alınması sonrası, oluşan boşluğa çene kemiği grefti doldurulması gerekebilmektedir. Aynı zamanda diş çekim yerinin kayıpsız iyileşmesi istenildiği durumlarda da kullanılabilinmektedir. Fakat çene kemiği greftinin kullanılmasındaki en temel amaç çene kemiği erimesi dolayısıyla implant tedavisinin mümkün olmamasıdır. Yani çene kemiği grefti esasında implant öncesi uygulanan bir tedavi işlemidir.
Çene Kemiği Grefti Sonrası Süreç Nasıldır?
Çene kemiği grefti ameliyatı yaklaşık yarım saat sürmektedir. Tedavi sonrasında hasta, belirli bir zaman bekletilmelidir. Bunun sebebi diş hekiminin kararlaştırdığı bekleme zamanı, uygulanan kemik tozunun çenede tutması ve eksik olan çene kemiğinin tamamlanması içindir. Peki, kemik grefti ameliyatı kaç günde iyileşir? Bu süre, kişiden kişiye değişkenlik gösterebilmektedir. İyileşme ve yerleşme sonrası diş hekimi, implant tedavisine başlar. Kontroller sağlandıktan sonra yeterli, sağlıklı ve tedavi edilen çene kemiği üzerine implant yuvaları açarak implant tedavisine başlanılmalıdır.
Kemik greft ameliyat sonrası bakım da çok önemlidir. Çene grefti operasyonu sonrası ilk 24 saat içinde pansuman değiştirilmelidir. Bunun yanı sıra diş hekimi tarafından reçetelenen antibiyotikler de kullanılmaya başlanması gerekmektedir. Operasyondan sonraki iki gün boyunca ağrı ve şişliği azaltmak için bölgeye buz tutabilirsiniz. Kahve, çorba ve benzeri sıcak gıdalardan uzaklaşmanız ve yumuşak yiyecekleri tüketmeniz de önemli bir faktördür. Kemik grefti işleminde diş etinde kesiler bulunmaktadır. Bu kesilerde kan birikmesini önlemek adına başınızı biraz yukarıya sabitleyerek uyumayı tercih edebilirsiniz. Kişi, insizyonu riske atabilmesi mümkün olan hızlı hareket ve egzersizlerden de iyileşene kadar uzak durmalıdır.
Kemik grefti fiyatları hakkında bilgi edinmek ve güvenilir uzman hekimler tarafından tedavi olmak için aşağıdaki formu doldurup kliniğimizde ücretsiz muayene ve konsültasyon imkanından yararlanabilirsiniz. Ayrıca bizi 7/24 arayabilir aklınıza takılan tüm soruları sorabilirsiniz.