Düşen İmplant Yerine Takılır mı ?
düsen-implant-yerine-takilir-mi

Düşen İmplant Tekrar Yerine Takılır Mı ?

Güzel bir gülümseme için ödenen bedel bazen oldukça yüksek olabilir. Dişlerimizin sağlığı için yaptırdığımız implantlar da bu bedele değer bir yatırımdır. Ancak, bazı istenmeyen durumlarda implantların düşmesi kaçınılmaz olabilir. Bu noktada akıllara şu soru gelir: Düşen implant yenisiyle değiştirilebilir mi ya da düşen implant tekrar yerine takılır mı? Cevabı maalesef net değil ve tıbbi birçok faktöre bağlıdır. Detaylar için lütfen okumaya devam edin!

İmplant Nedir ? Ne İşe Yarar ?

“Düşen implant yerine takılır mı?” sorusunu yanıtlamadan önce diş implantının ne olduğunu bilinmesi ve bu konuyu daha rahat kavranması açısından faydalı olacaktır. İmplant hakkında halk arasında bilinen yanlış bilgileri ortadan kaldırmak adına implantın ne olduğunu ve ne işe yaradığı ele almakla başlayalım.

Diş İmplantı Nedir ?

Diş implantı, modern diş tedavi teknikleri arasında öne çıkan bir tedavi yöntemidir. Eskiden, sorunlu dişler genellikle çekilmekte veya özel dolgu yöntemleriyle tedavi edilirdi. Ancak bu teknikler, özellikle ön dişler için yeterli bir doğal görünüm sağlamamaktaydı. Geliştirilen diş implant tedavisi, klasik protez çözümlerinin yerini almış ve son yıllarda diş hekimliğinde önemli bir değişime neden olmuştur.

Diş kaybı, toplumda sıkça karşılaşılan bir sorundur. Kişinin sağlık ve estetik açıdan rahatsızlığına sebep olabilmektedir Eksik dişlerin yerine implant tedavisi uygulanarak, doğal ve estetik görünüme yakın bir diş yapısı elde edilebilmektedir. Bu sayede, kişi sosyal yaşamda rahatlıkla konuşabilmekte, gülebilmekte ve kendine olan öz güveni artabilmektedir.

İmplant dişler, özel olarak üretilen yapay diş kökleridir. Eksik veya kökü sağlam olmayan dişlerin yerine yerleştirilmektedir. Çene kemiğine yerleştirilen vida benzeri yapılar, diş kökü görevi görmektedir. İyileşme sürecinin ardından da üzerine protez yerleştirilerek tedavi tamamlanmaktadır. Eksik dişin tamamlanmasıyla birlikte, doğal ve sağlıklı bir gülümseme elde edilmektedir. Yapay diş kökü sayesinde, diş hem dayanıklı hem de doğal dişinizle aynı işlevi görebilmektedir.

İmplant dişler, titanyum veya zirkonyum gibi alaşımlardan üretilmektedirler. Titanyum, ağız içi dokularla uyumlu ve son derece dayanıklı olduğu için en sık tercih edilen malzemedir. Ancak bazı durumlarda zirkonyum da kullanılabilmektedir. İmplantların düşmesi genellikle nadir görülen bir durumdur. Çünkü implantlar sağlam bir şekilde yerleştirilmekte ve kemikle bütünleşmektedir. Nadiren de olsa, implant yerinden oynayabilmekte, çıkabilmekte veya düşebilmektedir. Bu durumda, implantın düşmesinin nedeni tespit edilmesi gerekmektedir.

İlginizi Çekebilir : İmplant Sonrası Ağrı Olur mu ?

Kimler İmplant Yaptırabilmektedir?

İlk olarak, implant yaptırmayı düşünen kişilerin ağız ve çene gelişimi tamamlaması gerekmektedir. Bu nedenle, 18 yaş altındaki bireylerin implant tedavisi yaptırması mümkün değildir. Ayrıca, implant yaptırmak isteyen hastalarda çene yapılarının tedaviye uygun olması da aranan bir özelliktir. Diş hekimleri, tedavi tekniği konusunda karar vermeden önce muayene ve röntgen sonuçlarına göre bir yol haritası belirlemektedir.

Kemik erimesi gibi rahatsızlıkları olan hastalar için implant diş tedavisi öncesi bu rahatsızlık ile ilgili tedavi edilmesi gerekmektedir. Diyabet sorunu olan hastaların ise hekimleriyle irtibata geçerek paralel bir yol izlemeleri tavsiye edilmelidir. Ayrıca, kullanılan herhangi bir reçeteli ilacın da tedavi sırasında sorun çıkarmaması adına hekime danışılması önerilmelidir. İmplant diş tedavisi tek seansta uygulanabileceği gibi birden fazla seansta da uygulanabilmektedir. Bu süre hastadan hastaya değişebilmektedir. Bazı hastaların diş implantına alışması bir süre gerekebilmektedir. Bu nedenle implant uygulandıktan sonra hasta evine gönderilerek bir sonraki seansa ertelenebilinir. Bazı hastalara ise implant işlemi tamamlandıktan sonra geçici protez diş gerçekleştirilir. Protezin takılıp takılmayacağı, implant işlemi tamamlandıktan sonra uzman hekimin vereceği karara bağlıdır.

İmplantlar Neden Düşer ?

düsen-implant-yerine-takilir-mi, implant-düsmesi

Diş implantı düşmesi sıkça rastlanan bir durum olmasa da, zaman zaman yerinden oynaması, çıkması veya gevşemesi gibi durumlar gözlenebilmektedir. Bu durumların birçok sebebi olabilmektedir. İmplant düşmesi nedenleri arasında bazı faktörler bulunmaktadır. Bunlar;

  • Enfeksiyon: İmplantların etrafındaki komşu dokuların enfekte olması, implantların zarar görmesine ve zamanla düşmesine neden olabilmektedir.
  • Kötü planlama: İmplantların yanlış yere veya yanlış açıya yerleştirilmesi, ileride düşmelerine sebebiyet verebilmektedir.
  • Kemik kaybı: İmplantların çene kemiği tarafından desteklenmesi gerektiği için, kemik kaybı yaşanması implantların düşmesine neden olabilmektedir.
  • Travma: İmplantlara darbe alınması veya travmaya maruz kalınması da implantların düşmesine yol açabilmektedir.
  • Ağız İçi Bakım: İmplantlar yeterli ağız bakımı yapılmadığı taktirde düşme riski bulunmaktadır. Geçici protez diş kullanılsada diş etleri hala bakıma ihtiyaç duymaktadır. Ağzı içinde bulunan bakteriler zaman zaman diş köküne yerleşerek kemik üzerinde sorunlara neden olabilmektedir.

Eğer implantın uygulandığı bölgede herhangi bir sorun hissederseniz, hekiminizle görüşmenizi öneririz. Problem belirtileri arasında gevşeme hissi, kanama ve implant çevresinde renk farklılıkları yer almaktadır. Enfeksiyon sebebiyle meydana gelen bu belirtiler, hekimlere danışarak çözümlenebilmektedir.

AYRICA BAKINIZ : İmplant Diş Tedavisi Fiyatları

Düşen İmplant Yerine Takılır Mı ?

Diş eksikliği sorununa doğal ve sağlam bir çözüm sunan diş implantları popülerliğini korumaktadır. Ancak, implantların bazen düşmesi veya gevşemesi gibi istenmeyen durumlarla karşılaşılabilinmektedir. Peki, bu durumda hastaların aklındaki önemli soru şudur: “Düşen implant yeniden takılabilir mi?” implant tedavisi gören bazı hastaların aklına gelebiliyor. Ancak, mikroskobik seviyede hasar oluşan düşen implant yüzeyi, çene kemiğinde tutunamaz. Bu nedenle, uygun bir çene kemiği bölgesine yeni bir implant yapılması, tedavinin sağlıklı bir şekilde devam etmesi açısından önemlidir. Yani, eğer bir implant düşerse, yerine takılması mümkün değildir. Bunun yerine, uygun bir tedavi planı oluşturularak, yeni bir implant yapılmalıdır.

Diş implantlarının kalıcılığı açısından düzenli kontroller yapılması da oldukça önemlidir. Eğer implantta herhangi bir problem fark edilirse, mümkün olan en kısa sürede bir diş hekimine başvurulmalıdır. Unutulmamalıdır ki, doğru bakım ve düzenli kontroller ile implantların uzun ömürlü olması mümkündür. Bu nedenle, diş implantları konusunda uzman bir diş hekiminden yardım alarak, sorunsuz bir tedavi süreci geçirmek mümkündür.

İmplantınız düştüyse aşağıdaki formu doldurup kliniğimizde ücretsiz muayene ve konsültasyon imkanından yararlanabilirsiniz. Whatsapp üzerinden de bizimle iletişime geçebilirsiniz. İmplant probleminize profesyonel çözümler sunan uzman ekibimizle tanışın. Siz de sağlıklı bir ağız ve güzel bir gülümseme için harekete geçin !

Sıkça Sorulan Sorular

İmplant düşmesi neden olur?

İmplant düşmesi, implantın kemikte istenmeyen bir şekilde kayması veya kemik dokuyla yeterince bütünleşememesi sonucu meydana gelebilmektedir. İmplantın düşmesinin diğer olası nedenleri arasında enfeksiyon, implantın boyutunun yanlış seçilmesi veya cerrahinin hatalı yapılması yer alabilmektedir.

Implantim düştü ne yapmalıyım?

Eğer implantınız düştüyse, öncelikle implantın neden düştüğünü anlamak için bir diş hekimine başvurmanız gerekmektedir. Diş hekiminiz, durumunuzu röntgen ve tomografi üzerinden değerlendirerek size uygun tedavi yöntemlerini önerecektir. Ayrıca, düşen implant yerine yenisi takılabilmektedir.

İmplant kaymasının nedenleri nelerdir?

İmplant kayması veya düşmesinin nedenleri arasında enfeksiyon, implantın boyutunun yanlış seçilmesi, cerrahinin hatalı yapılması ve kemik dokuyla yeterince bütünleşememesi yer alabilmektedir. Ayrıca, kullanılması muhtemel olan geçici protez diş eğer implantın çene kemiği üzerindeki baskısını arttırıyorsa eğer, implant kaymasına neden olabilmektedir. Bunların yanı sıra, sigara içmek, osteoporoz, diyabet gibi bazı sağlık sorunları da implantın başarısız olma riskini arttırabilmektedir.

İmplant sinire denk gelirse ne olur?

Eğer implant, cerrahi sırasında sinirlere denk gelirse veya sinirler üzerinde baskı oluşturacak şekilde yerleştirilirse, bazı semptomlar ortaya çıkabilmektedir. Bu semptomlar arasında uyuşma, karıncalanma, ağrı veya his kaybı gibi belirtiler yer alabilmektedir. Sinir hasarı nadir bir durumdur ancak oluşması durumunda tedavi yöntemleri mevcuttur.

Yorum bırakın

WhatsApp ile Ücretsiz Danışmanlık Hattı

+90 545 956 43 79

+90 545 956 43 79

Bir sorunuz mu var? Bizi hemen arayın

info@dentallaid.com

Bize e-posta gönderin

+90 545 956 43 79

Online Whatsapp Hattımız

WhatsApp'tan Yazın.