Diş Çekimi - Dentallaid

Diş Çekimi

Dentallaid » Diş Çekimi

Diş çekimi, altı yaşından itibaren hemen hemen her bireyin deneyimlediği bir diş operasyonudur. Diş çekiminin birden fazla nedeni olabilmektedir. Süt dişi, çürük, yirmilik, gömülü diş… Bu nedenlere bağlı olarak diş hekimi tarafından gerçekleştirilen bir müdahaledir. Genellikle bu operasyon dişe müdahale edilemediği durumlarda tercih edilmektedir.

Diş çekimi nedir?

Diş hekimi veya ağız cerrahı tarafından gerçekleştirilen işlem, dişin kemikteki yuvasından cerrahi müdahale yoluyla ayrılmasıdır. Bu süreçte öncelikle akla şu soru geliyor. Diş çekimi acıtır mı? Çekim esnasında hekim lokal, intravenöz ya da genel anestezi uygular. Bu nedenle hasta herhangi bir acı hissetmez. Çekim öncesi hekim takibinde antibiyotik kullanılmasında bir sorun yoktur. Antibiyotik kullanımı, hastanın başka bir tıbbi nedenden dolayı ağır bir enfeksiyon geliştirme riskine karşı uygulanan tedbirdir. Bu nedenle çekim öncesi hekiminiz ile sağlık geçmişinizi paylaşmalısınız. 

Çekim hangi durumlarda uygulanır?

Bu operasyonunun birçok sebebi olabilmektedir. Öncelikle eğer henüz yetişkin değilseniz ve süt dişlerinizin tamamı dökülmemişse bu operasyona aşina olabilirsiniz. Süt dişlerinin çekilmesi, yerine düzgün dişlerin gelmesi sebebiyle önemlidir. Bunun haricinde dişlerin tamir olamayacak kadar hasar görmesi de müdahale gerektirir. Yani, temizlenip dolgu ya da implant yapılamayacak dişler diş hekimi tarafından çekilmesi sağlanır. Bu müdahaleye çürük diş çekimi denir.  Çeneye tam sığmayan, dişlerin üst üste gelmesi veya gömülmesi durumunda da operasyon gereklidir. ‘’En zor çekilen diş hangisi?’’ sorusunun cevabı ise tam olarak burada saklı. En zor çekilen dişlerden biri gömülü yirmilik diştir. Gömülü yirmilik diş, diş etinin yarılması ve yarılan bölgeden dişin çıkarılmasıyla gerçekleşen bir operasyondur. Bu ve bunun gibi durumlar diş çekimini gerektirir.

diş çekim diş çekimi

Diş çekimi nasıl yapılır?

Diş çekme işlemi nasıl yapılır? Hekim, çekimden önce çekilmesi gereken bölgeye lokal anestezi uygulayacaktır. Lokal anestezi, enjeksiyon ile uygulanır. Gömülü yirmilik bu operasyonda genel anestezi uygulanabilmektedir. Anestezi, hastayı uyuşturur bu nedenle hasta operasyon esnasında herhangi bir acı ya da ağrı hissetmez. Diş hekimi, çekilmesi gereken dişin çevresindeki diş eti ve kemik dokusu kesilerek dişin yuvasından çıkarılmalıdır. Çekim sonrası kanama olması gayet normaldir. Kanamayı durdurmak için dişin çekildiği bölgeye gazlı bez yerleştirilir. Diş çekimi sonrası ağrı, anestezi etkisinin geçmesiyle oluşabilmektedir. Bu nedenle diş hekiminizin reçetelediği ağrı kesiciyi tüketmeniz tavsiye edilmektedir. 

Çekim ile ilgili sık sorulan sorular nelerdir?

Bir çekim kaç dakika sürer?

Ameliyat gerektirmeyen bir diş çekimi ortalama 15-20 dakika sürmektedir. Yirmilik diş çekimi yaklaşık yarım saat sürer fakat gömülü yirmilik diş çekimi süresi 40 ila 60 dakika aralığında sürebilmektedir. 

Diş çekimi sonrası yemek yenilir mi?

Diş çekilen bölge iyileşmeden katı gıdalar tüketilmemelidir. Çekimden sonra patates püresi, çorba, puding gibi yumuşak yiyecekler tüketilmelidir. Diş çekimi sonrası sigara tüketilmemelidir. 

Çekim sonrası iyileşme süresi nedir?

Çekim sonrası iyileşme genellikle 1-2 hafta sürmektedir. 

Uzman diş hekimleri ile sorunsuz ve ağrısız bir şekilde operasyon yaptırmak istiyorsanız Dentallaid Diş Kliniği ile iletişime geçebilirsiniz. 


WhatsApp ile Ücretsiz Danışmanlık Hattı

+90 545 956 43 79

+90 545 956 43 79

Bir sorunuz mu var? Bizi hemen arayın

info@dentallaid.com

Bize e-posta gönderin

+90 545 956 43 79

Online Whatsapp Hattımız

WhatsApp'tan Yazın.