Diş Eti Kanaması Nedenleri Nelerdir, Nasıl Geçer ? - Dentallaid

Diş Eti Kanaması

Dentallaid » Diş Eti Kanaması

Diş eti kanaması, yaygın görülen ve ciddi diş eti hastalıklarının habercisi olan bir belirtidir. Hatta diş hastalıklarının ilk belirtisidir denilebilmektedir. Genellikle diş fırçalarken, sert besinler tüketirken fark edilmektedir. Bu durum pek önemsenmese de önemli diş eti hastalıklarının habercisi olabilmektedir. ‘’Diş eti kanaması durmuyor, ne yapmalıyım?’’ diyenlerdenseniz, randevu alarak muayene olabilir ve meydana gelebilecek ağız ve diş hastalıklarının önüne geçebilirsiniz.

Diş Eti Kanaması Nedir?

Sağlam olan dişlerin çürümesi veya enfeksiyon kapmasına sebebiyet veren diş etinin kanaması, diş etinden gözle görülür bir şekilde kan akması durumudur. Dişleri fırçalarken ya da sert besinler tüketilirken fark edilmektedir. Diş eti kanaması neyin habercisi? Diş eti iltihabının ilk belirtilerinden olmakla birlikte uzun süredir geçmeyen ve süreklilik gösteren diş eti kanamaları başka kronik hastalıkların da belirtilerinden olabilmektedir. Dişleri fırçalarken diş eti kanaması daha çok belli olsa da durduk yere diş eti kanaması da mümkün ve karşılaşılan bir durumdur.

Diş Eti Kanaması Belirtileri Nelerdir?

Diş etinde kanama, diş fırçalama esnasında fark edilmektedir. Yumuşak bir şekilde dişlerinizi fırçalamanıza rağmen diş üzerinde kan görüyorsanız ya da dişlerinizi fırçaladıktan sonra diş fırçanız pembe rengine dönüşüyorsa diş eti kanamanız var demektir. Diş ipi kullanırken de diş etinizin kanayıp kanamadığını gözlemleyebilirsiniz. Diş fırçalamanın haricinde sert besinler tüketirken besin üzerinde kan görüyorsanız bunun sebebi diş etlerinin kanamasıdır. Özellikle elma, armut gibi sert meyveleri tüketirken fark edilmektedir. Ağzınıza sürekli metal bir tadın gelmesi de diş eti kanamasının belirtisidir.

Nedenleri Nelerdir?

Peki, diş eti kanaması neden olur? Diş eti kanamasının sebepleri denildiğinde akla gelen ilk sebep diş etinin iltihabıdır. Diş eti iltihabı, diş etini hassaslaştırarak diş eti kanamalarına sebebiyet verebilmektedir. Dişleri çok sert ve yanlış fırçalamak da diş eti kanamasının nedeni olabilmektedir. Ağız bakımını doğru yapmak yani diş ipi kullanırken dikkat etmek ve yumuşak hareketlerle dişleri fırçalamak diş eti kanamasının önüne geçebilmektedir. Kan sulandırıcı ilaç kullanımı da bu durumu tetiklemektedir. Diş etlerinde kanama meydana gelmesi ve bunun yanı sıra kızarıklık, şişlik, ağız kokusu ve diş hassasiyeti diyabet(şeker) hastalığının da habercisi olabilmektedir. Kanın pıhtılaşmasını sağlayan trombositin düşük olması, diş eti ve vücudun diğer bölgelerinde kanamaya yol açabilmektedir. C ve K vitaminlerinin eksik olması da diş eti kanamasına yol açabilmektedir.

Teşhis ve Tedavi Nasıl Konulur ?

Sürekli diş eti kanamasıyla karşılaşıyorsanız Dentallaid Diş Kliniği’nden randevu alarak diş etinizi kontrol ettirebilirsiniz. Durduk yere diş eti kanaması ardında ciddi sebepler yatıyor olabilmektedir. Bu nedenle zaman kaybetmeden diş hekiminden randevu alarak ağız, diş ve diş eti muayenesi yaptırabilirsiniz. Muayene sonrası diş hekimi, diş eti kanamasının sebebine bağlı olarak tedaviye başlayacaktır.

dis eti kanamasi durduk yere diş eti kanaması

Tedavisi Nasıl Yapılır?

Diş eti kanaması nasıl geçer? Diş hekiminizin muayene sonrası uygulayacağı detertraj veya küritaj tedavileri ile bu durumdan kurtulmanız ve iyileşmeniz mümkün. Bu durumda erken teşhis ve tedavi önemlidir. Hem ağız hem de vücut sağlığınız için diş eti kanamasını görmezden gelmemelisiniz. Diş hekimleri tarafından uygulanan diş eti tedavisinin ilk aşaması; diş üzerinde oluşmuş plak, taş ve lekeleri temizlemektir. Bu işlem diş hekimi tarafından 2 ya da 3 seansta gerçekleştirilmektedir. Diş eti kanamasının ilerlediği durumlarda ise cerrahi işlemler yapılabilmektedir. Gerekli müdahalelerden sonra diş hekimi, diş eti kanamaları için ilaç tedavisi de uygulayabilmektedir. Diş eti kanamasına ne iyi gelir? Ağız hijyenine dikkat etmek, kötü ağız hijyenine bağlı diş eti kanamalarını iyileştirecektir. Yapılan araştırmalara göre stres, diş etini etkilemektedir. Daha az stres yapmanız, diş eti hassasiyetinin ve dolayısıyla kanamasının da önüne geçecektir. Düzenli olarak tuzlu su ile gargara yapmak, ağızdaki bakterileri  azaltabilmekte ve diş eti kanamasını durdurabilmektedir.


WhatsApp ile Ücretsiz Danışmanlık Hattı

+90 545 956 43 79

+90 545 956 43 79

Bir sorunuz mu var? Bizi hemen arayın

info@dentallaid.com

Bize e-posta gönderin

+90 545 956 43 79

Online Whatsapp Hattımız

WhatsApp'tan Yazın.