İmplant diş yapımı, diş eksiliği durumunda günümüzün en sık tercih edilen tedavi yöntemlerinden biridir. Özellikle protez diş kullanmak istemeyen hastalar için son derece cazip bir tedavi yöntemi olmakla beraber, gülümseten sonuçlar vermektedir. İmplant tedavisinin hasta açısından konforlu bir süreçle tamamlanan bir işlem olduğunu söyleyebiliriz. Peki, implant tedavisi neden tercih edilir? Eksik veya kayıp diş problemlerine karşı geliştirilen bu özel tedavi yöntemi hakkında merak edilen tüm konulara açıklık getireceğiz. İmplant tedavisinin acı düzeyine ve tüm dişlere yapılıp yapılamadığı gibi konuları da ayrı başlıklar üzerinde detaylı inceleyeceğiz. Fakat öncesinde sıklıkla sorulan ve merak edilen bir konu olan “implant acıtır mı” konusuna değinelim.
İmplant Diş Tedavisi İçin Kaç Seans Gerekir?
Elbette implant diş yapımı için kaç seans gerektiği bir merak konusudur. Ancak bu durum kaç adet implant yapılacağına bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Aynı zamanda hastanın kemik yoğunluğu da uzman hekim tarafından dikkate alınması gereken bir diğer önemli husustur. Çünkü kemik yoğunluğunun yeterli olmaması durumunda öncelikle kemik ekimi işlemi gerekmektedir. Bu işlemin ardından hastanın bir süre beklemesi gerekmektedir. Bu süre her hastada aynı olmamakla beraber birkaç hafta sürebilmektedir. Sonrasında implant tedavisi yapılabilmektedir. Tüm bu durumlar göz önünde bulunduruluğunda seans sayısı da fazla olacaktır.
İmplant Diş Yapımı Nasıl Olur ?
Elbette ki hastalar implant tedavisinin nasıl yapıldığını merak ediyor. Bu tedavi yönteminin genel olarak 4 farklı şekilde yapıldığını söyleyebiliriz. İlk yöntemde onarılması mümkün olmayan diş veya dişlerin çekilmesi gerekmektedir. Çekilen dişin yerinde oluşan boşluğa implantın yerleştirilmesi gerçekleştirilmektedir. Bu bahsettiğimiz ilk yöntemin hem hasta tarafından hem uzman hekim tarafından en pratik yöntem olduğunu söyleyebiliriz. Ayriyetten bu yöntem de hasta ağzında herhangi bir kesi ya da dikişe de gerek duyulmamaktadır.
Bir diğer implant diş yöntemi ise halk arasında “kapalı teknik“ olarak bilinen bir yöntemdir. Bu yöntemde filep açılmamaktadır. Hastanın diş eti dokusunda herhangi bir kesik meydana getirilmemektedir. Bu teknikte lazer teknolojisi kullanılarak küçük bir oyuk açılmakla birlikte, bu oyuğa implant yerleştirilmektedir. Bu sayede tedavi tamamlanmaktadır. Hastanın kemik dokusunun uygun olmadığı gibi durumlarda kullanılan bu yöntem oldukça konforludur. Çünkü implant ameliyatı tek bir aşamada gerçekleştirilmektedir.
Üçüncü yöntem, mini implantlardır. Mukoza üzerinden direkt olarak gerçekleştirilen bu implant uygulaması için hastanın kemik yoğunluğunun yeterli düzeyde olması gerekmektedir. Günümüzde sık tercih edilen bir yöntem olduğunu söyleyemeyiz. Fakat hastanın ağız ve çene kemiğinin istenilen seviyede ve kalitede olması durumunda uygulanan bir yöntemdir.
Dördüncü implant diş yöntemi toplum arasında da en sık bilinen geleneksel implant diş tedavisi yöntemdir. Klasik olarak cerrahi müdahale isteyen bu yöntem aynı zamanda en sık tercih edilen yöntemdir. Bu yöntemde cerrahi bir müdahale ile hastanın çene kemiğine küçük bir oyuk açılıp, implant yerleştirilmesidir. Protez diş ise hastadan hastaya farklılık göstermektedir. birlikte genelde bir hafta sonra implant üzerine yerleştirip, işlem tamamlanmaktadır.
Elbette bu yöntemlerin başarılı sonuçlar verebilmesi için öncelikle hastanın kemik yoğunluğunun yeterli seviyede olup olmadığına bakılmalı eğer düşükse bu durumlarda kemik ekiminin yapılması gerekmektedir. Hastaların implant diş tedavisi için başvurmaları durumunda muayene ve röntgen gibi işlemlerin ardından uzman hekim tarafından yorumlanıp uygun tedavi yönteminin belirlenmesi önem arz etmektedir.
İmplant Çok Can Acıtır Mı ?
Halk arasında implant diş yapımı konusunda bilinen bir çok yanlış bir vardır. Bunlar biri de işlemin çok fazla acı verdiğidir ki böyle bir durum söz konusu değildir. Çünkü işlem öncesi mutlaka lokal anestezi ile hastanın rahat bir operasyon geçirmesi sağlanmaktadır. Anestezi işlemi yapılmadan bu işlemin yapılması asla tercih edilmez. İmplant acıtır mı sorusunun cevabı dolayısıyla ağız içi hangi bölgeye implant diş tedavisi uygulanırsa uygulansın hasta anestezi ile bir acı ya da sızlama hissetmemektedir. Ancak anestezinin etkisinin geçmesinin ardından tedavi uygulanan bölge de hastanın hafif sızı ya da acı hissetmesi mümkündür. Bu durum gayet normaldir ve hissedilen acının geçici olduğunu unutmamak gerekir. Diş hekimi tarafından reçete edilen ağrı kesici ilacın kullanımı sayesinde söz konusu olan ağrının kontrol alınması mümkün olabilmektedir. Çoğu zaman hastalar ilacı kullanmaya gerek duyulmayacak kadar hafif bir sızı olduğundan söz etmektedir. İmplant diş tedavisi gören bir hasta günlük işlerinin kolaylıkla devam ettirebilmektedir.
Bütün Dişlere İmplant Yapılır Mı ?
Hastanın ağzında hiç diş bulunmaması durumunda, implant diş yapımı tedavisi gerçekleştirilebilmektedir. Ancak çene kemiğinin yeterli kemik dokusunun bulunması gerekmektedir. Ağızda hiç diş bulunmadığı durumlarda uygulanabilecek alternatif tedavilerde bulunmaktadır. Bu tedavi seçeneklerinde köprü, hareketli protez, ya da parsiyel protez örnek verilebilmektedir. Hiç dişi olmayan hastalara kaç adet implant uygulanacağı da çekilen ağız röntgeni ve tomografiye göre değişiklik göstermektedir.
Bir çeneye 8 adet implant yerleştirilmesi durumunda tüm dişlerin takılması mümkün olabilmektedir. Ancak hastanın çene ve ağız yapısına göre bu durumun değişkenlik göstereceğini belirtmekte fayda vardır. Yapılacak ön muayene ve röntgen ile implant diş yapımı ve hiç diş olmaması dahilinde kaç adet implant kullanılacağı gibi bir çok sorunun cevabını öğrenebilirsiniz.
İmplantın Üzerine Protez Nasıl Takılır ?
Öncellikle implant diş tedavisi işleminde özel olarak geliştirilen vida benzeri bir materyal kullanıldığını belirtelim. Bu materyalin ağız içine sabitlenmesinin ardından protez dişin üzerine uygulanması sağlanmaktadır. Materyelin üzerine yapışan özel aparatlar sayesinde bu dişlerin tıpkı doğal dişler gibi sorunsuz kullanılmasını sağlamaktadır. Aynı zamanda hastalar protez dişlerinin çıkabileceği gibi endişelere kapılmadan gündelik faaliyetlerini yerine getirebilmektedir. Tüm bu hususlar göz önüne alındığında implant diş tedavisi gün geçtikçe daha fazla tercih edilmektedir.
İmplant Uygulaması Sırasında Acı Duyuluyor Mu?
Çok sayıda diş tedavisinde de olduğu gibi implant diş yapımı öncesi implant yapılacak bölgenin uyuşması sağlanmaktadır. Lokal anestezi ile bu bölgenin uyuşturulması dahilinde hissedilen acı ciddi oranda önlenmektedir. Implant acıtır mı ? sorusunun cevabı, dolayısıyla bu işlem sırasında hastalar herhangi bir acı veya sızı hissetmemektedir. Pek çok kişi eksik diş sorunu yaşamaktadır. Fakat bu işlemin çok acı verdiğini düşünerek tedaviden kaçınmaktadır. Oysa tedavi, sanıldığı üzere acı veren bir işlem değildir.
Elbette implant işlemi sonrası tedavi uygulanan bölgede ağrı ya da sızı olabilir. Fakat yaşanan bu durumun tıbben gayet doğal olduğunu ve bu konuda endişeye kapılmamak gerektiğini belirtelim. Çoğu zaman hafif düzeydeki bu ağrı ya da sızılar saatler sonra kendiliğinden geçebilmektedir. Ender durumlarda birkaç gün devam eden ağrı ya da sızılar olabilir. Fakat bunun için hekiminizin size önerdiği ağrı kesicileri kullanarak kurtulabilirsiniz.
İlginizi Çekebilir : Tutmayan İmplant Belirtisi
Yorum bırakın