Çürük Diş Tedavisi Nasıl Yapılmalıdır? Çürük Diş Belirtileri Nelerdir?
diş çürümesinin sebepleri nelerdir, cürük dis nasıl teshis edilir

Çürük Diş Tedavisi

Hemen hemen her yaş grubunda görülen diş çürükleri, büyük oranda önlenebilmektedir. Dişin yüzeyindeki sert mine tabakasının  altındaki, dentin dokusunun ve kimi durumlarda da kökleri örten sert dokuda meydana gelen hasar, çürük diş olarak tanımlanmaktadır. Diş çürükleri çeşitli belirtiler ile ortaya çıkar. Hastanın çürük diş belirtileri göstermesi durumunda vakit kaybetmeden çürük diş tedavisi gerçekleştirmek amacıyla diş hekimine başvurulması gerekmektedir. Bu blog yazımızda diş çürümesinin sebepleri nelerdir?, çürük diş nasıl teşhis edilir? gibi konularını mercek altına alacağız. Ancak öncelikle merak edilen çürük diş belirtileri nelerdir ? konusuna değinelim. 

Çürük Diş Belirtileri Nelerdir?

çürük diş belirtileri,

Diş çürüğü tedavisi, ağızda meydana gelen çürük diş belirtileri çürüğün dişte bulunduğu bölgeye, boyuta ve derinliğe göre değişiklik gösterebilmektedir. Aynı zamanda bu belirtiler şu şekilde sıralanabilir; dişlerin normalden daha hassas olması, dişte meydana gelen ağrı, diş yüzeyinde görülen kahverengi, siyah, lekeler, ağız kokusu gibi semptomlar diş çürüğü belirtileri arasında yer almaktadır.

Diş Çürümesinin Sebepleri Nelerdir?

Dişlerin çürümesine neden olan birçok faktör bulunmaktadır. Dişlerde oluşan plaklar, çürüklere yol açan ana nedenler arasında yer almaktadır. Ayrıca çok fazla şekerli, nişastalı gıdaların tüketilmesi, dişlerin fırçalanmaması durumunda da ağızda meydana gelen bakteriler çoğalarak diş çürümesine sebebiyet verebilmektedir. Diş çürümesi sonucu çeşitli ağrı ve şişlikler meydana gelebilmelidir. Hastalığın ilerlememesi için vakit kaybedilmeden çürük diş tedavisi yapılmalıdır.

Çürük Diş Nasıl Teşhis Edilir?

Çürüğün fark edilebilmesi için hastanın diş hekimine muayene olması gerekmektedir. Diş hekiminin gerçekleştireceği muayene sonrası uygulanan tetkikler ve yöntemler önem taşımaktadır. Aynı zamanda dişlerde meydana gelen hassasiyet, boşluklar ve çürükler tespit edilmektedir. Fakat diş köklerinde meydana gelen çürüklerin fiziki muayene ile tespit edilmesi mümkün değildir. Hastanın diş köklerini ve sinirlerini görüntülemek için diş röntgeni çekilmelidir. Hastaya uygulanan tüm tetkikler ve muayene sonrası çürük diş tedavisi belirlenmektedir. Ancak teşhis ve tedavinin gecikmesi durumunda diş kayıpları meydana gelebilmektedir.

Çürük Diş Tedavisi Nasıl Yapılmalıdır?

Çocuklarda, gençlerde ve ileri yaş hastalarda diş çürüğüne rastlamak mümkündür. Diş hekimi tarafından gerçekleştirilen tedavinin başarılı olabilmesi için düzenli diş hekimi kontrolü yapılması gerekmektedir. Çürük dişe uygulanan diş tedavisi, çürüklerin ve boşlukların boyutuna göre farklılık gösterebilmektedir. Boşluklar yeni başlıyor ve henüz çürük meydana gelmemişse florür tedavisi uygulanmalıdır. Bu tedavi dişte çürük oluşmadan hemen yapılmalıdır. Aynı zamanda çürüklerin ilerlemesi durumunda diş dolgusu yapılmalıdır. Diş dolgusu, düzenli bakım sağlandığı taktirde uzun süre kullanılmaktadır.

Diş çürüklerinin derinleşerek diş kanalında bulunan sinirlere ulaşması durumunda, kanal tedavisi uygulanmaktadır. Kanal tedavisinde, dişin çürümüş olan kısımları ile beraber diş sinirleri ve kan damarları çıkarılmalıdır. Eğer diş köklerinde enfeksiyon varsa, enfeksiyon temizlenmelidir. Temizlenen bölgeye pansuman yapılmalıdır. Bu müdahaleler sonunda, oluşan boşluk dolgu malzemeleriyle doldurulmalıdır. Diş çürüğünün durumuna göre ( çürük fazla ise ) kanal tedavi uygulanan dişin üzerine zirkonyum veya metal destekli porselen kaplama yapılmalıdır. Fakat tamamen çürüyen ve işlevini yitirmiş dişlerde ise tek çözüm yolu dişin çekilmesi, enfeksiyon varsa enfeksiyonun temizlenmesi ve yerine implant diş tedavisi yapılmasıdır.

Yorum bırakın

WhatsApp ile Ücretsiz Danışmanlık Hattı

+90 545 956 43 79

+90 545 956 43 79

Bir sorunuz mu var? Bizi hemen arayın

info@dentallaid.com

Bize e-posta gönderin

+90 545 956 43 79

Online Whatsapp Hattımız

WhatsApp'tan Yazın.