Teknolojinin de gelişmesi diş tedavilerinde, estetik tedavi yöntemlerine de çeşitli imkanlar sunmuştur. Bu imkanlardan biri zirkonyum porselen diş kaplama tedavi yöntemidir. Zirkonyum kaplama tedavisi günümüz teknolojisinde ortaya çıkmıştır. Zirkonyum kaplama dayanıklı ve uzun süreli kullanım ve doğal bir estetik görüntü için hastada oluşan konfor bozukluğu ve estetik bozuklukların çoğunu ortadan kaldırmaktadır. Estetik gülüş tasarımı tedavi yöntemlerinden de biri olan zirkonyum kaplama, hastalar tarafından oldukça fazla tercih edilmektedir. Aynı zamanda estetik ve sağlık açısından da önemli olan bu uygulama diş hekimleri tarafından çoğu zaman uygulanmaktadır.
Zirkonyum kaplamanın tercih edilme nedenleri arasında doğal dişe en yakın diş kaplama tedavisi olmasıdır. Ayrıca zirkonyum kaplama, doku ile uyumu zirkonyumun zamanla renk değiştirmesini engellemektedir. Estetik görünümü ve ışık geçirgenliği ile zirkonyum kullanılırken, metal alt yapılı protezler eski popülasyonunu yitirmiştir. Zirkonyum kaplama arka azı dişlerde ve ön dişlerde kullanılmaktadır. Kaplama sonrası da ağız bakımı temizliği ciddi anlamda önem taşımaktadır. Ayrıca, zirkonyum kaplamada sadece kişinin estetiğini giderilmemektedir. Köprü uygulamalarıyla eksik diş ihtiyacını da karşılamaktadır. Bu durumda maliyeti de önemli ölçüde azaltmaktadır.
Zirkonyum Porselen Kaplama Nedir ?
Estetik diş hekimliğinin gelişmesiyle zirkonyum kaplama en çok tercih edilen diş kaplama türlerinden biri haline gelmiş ve ciddi anlamda popülasyon sağlamıştır. Diğer diş kaplama çeşitlerinden farkı altyapı olarak zirkonyum elementi kullanılmasıdır. Zirkonyum kaplama tedavisi sürecinde kaplama yapılması için diş törpülenmelidir. Sonrasında diş ölçüleri alınmalıdır. Zirkonyum dişler, diş laboratuvarında hazırlanmaktadır. Teknisyenler tarafından özel uğraş isteyen zirkonyum kaplama diş renginde üretildikten sonra özel yapıştırıcılar sayesinde inceltilen dişlerin üzerine giydirilmeli ve hastalara uzun süreli konforlu bir kullanım sunmaktadır. Zirkonyum porselen kaplama, metal altyapılı kaplamalara alternatif sunmaktadır. Estetik pürüzleri olduğu düşünülen hastalara yönelik bir hizmet sağlar. Diş kaplama işleminin en çok tercih edilme sebebi doğal diş rengine benzemesidir. Kolay kolay kırılmalar meydana gelmemekte ve şeffaflığından kaynaklı doğal ve estetik bir görünüm sunmaktadır. Özel yapıştırıcı sayesinde kolay kolay çıkmamak ile birlikte zirkonyum porselen kaplama metale alerjisi olan kişilere de alternatif sunmaktadır.
Zirkonyum Porselen Kaplama Nasıl Yapılmaktadır ?
Öncelik hastanın hekim tarafından yapılan muayenesi ve dişlerin incelenmesi ve test edilmesi gerekmektedir. Hangi dişe uygulanması tespit edildikten sonra hasta için uygun kalıplar oluşturulmakta ve tedavi başlamış olmaktadır. Anestezi sonrası hastanın diş veya dişlerinin törpülenmesi veya inceltilmesi gerekmektedir. Hasta bu işlemler sürecinde herhangi bir şey hissetmez. Kesim törpü veya inceltme işlemi yapıldıktan hemen sonra özel malzemeler ile hastanın diş ölçüleri alınır. Laboratuvar ortamında özel olarak hazırlanan zirkonyum dişler alınan ölçüler ile kalıp ortaya çıkartılmaktadır. Üç boyutlu tarayıcılar tarafından diş kalıbı bilgisayara aktarılmaktadır. Aktarılan diş kalıbı CAD-CAM Sistemi yardımıyla zirkonyum dişler oluşturulmaya başlar. Yeni diş hazırlanması belirli bir süre almaktadır. Bu durumdan dolayı görünüm ve hassasiyet açısından kesilen törpülenen veya inceltilen dişe geçici kaplama yapılmaktadır. Geçici dişleri takılan hasta yeme, içme gibi durumlardan dolayı herhangi bir hassasiyet veya sızı hissetmemektedir. CAD-CAM ortamında zirkon bloklar özel makine ve cihazlar sayesinde dişlerin altyapısı oluşturulmaktadır.
Prova ve Sonrası
Zirkonyum porselen kaplama ile altyapı provası yapılmakta ve dişlerde herhangi sorun olup olmadığı belirlenmektedir. Oluşturulan altyapı üzerine porselen işlenmektedir. Hazırlanan dişler tekrar hastanın ağzında prova edilip diş rengi skalası hastaya sunulmaktadır. Sunulan renk skalasında hastanın renk seçimine göre renk belirlenmektedir. Belirlenen renk zirkonyum alt yapının üzerine uygulanmaktadır. Isıl ortam içerisinde pişirilmek için porselen fırınına verilmektedir. Porselen fırınından çıktıktan hemen sonra hazırlanan zirkonyum altyapılı porselen dişler son prova yapılması için hastanın ağzında denenmektedir. Diş fonksiyonları kontrolleri ve dişlerin kapanış kontrolleri yapılmaktadır. Bu kontrollerden hemen sonra herhangi bir problem ile karşılaşılmadığı taktirde özel yapıştırıcılar sayesinde hastanın törpülenen dişlerin üzerine yapıştırılarak zirkonyum kaplama tedavisi tamamlanmaktadır. Zirkonyum, dişeti ve diş dokusuyla oldukça uyumludur. Tedavide yanlış ağız bakımı yapılması taktirinde estetik görüntü bozulabilir. Bu durumdan dolayı da zirkonyum kaplama diş tedavisinde ağız bakımı önem taşımaktadır
Zirkonyum Porselen Kaplama Sonrası ve İyileşme Süreci
Tedavi sonrası ilk iki saat herhangi bir şey yememelidir. Pipet yardımıyla sıvı yiyecek ve içecekler tüketilmelidir. Tedavi sonrası doktor kontrolleri için bir çizelge hazırlanmalıdır. Kontroller aylık ve yıllık olarak yapılmalıdır. Dişler, zamanla deformasyona uğrayan canlı dokulardan oluşmaktadır. Dişlerde zamanla şekil değişiklikleri meydana gelir. Zirkonyum altyapılı porselen kaplama dişlerde değişiklik oluşmaz fakat doğal dişler değişiklik gösterirse zirkonyum kaplama değişen dişe adapte edilip yenilik yapılabilir. Bu tedavinin ömrü ağız bakımı ve sağlıklı yaşama ve beslenemeye önem verildiği taktirde yirmi yıla kadar kullanım olanağı sunmaktadır. Zirkonyum kaplama tedavisinden sonra ağız ve diş bakımı doğru şekilde yapılmalı ve yemek yedikten sonra diş aralarındaki yiyecekler temizlenmelidir. Alkol ve sigara tüketimi, dişlerin sürekli sıkılması gibi alışkanlıklar dişlere zarar verebilmektedir. Bu durumda tedavi sonrası kaplamanın ömrünü kısalabilmektedir. Ağız, diş ve vücut sağlığı için bu alışkanlıkları bırakmak büyük önem taşır.
Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Zirkonyum porselen kaplama, ağız içinde yapılacak olan bu tedavi yöntemi estetik odaklı yaklaşılması büyük önem taşımaktadır. Kaplamalar yüz ve ten rengine uyumlu
olmalıdır. Kare, oval veya dikdörtgen yüzün yüz şekline göre ayarlanmalıdır.
Ten rengi, yüz hatta ve hatta göz rengi bile diş tasarlanmasında ve estetik gülüş
tedavi yöntemlerinde ciddi bir önem taşımaktadır. Diş tasarımında en
önemli husus dişlerin doğal form ve görünüme sahip olunmasıdır. Şeffaf bir
yüzeye sahip olan zirkonyum, çay, kahve, sigara gibi diş renklenmesinin sebebi
olan etkenlerden etkilenmez. Ağız bakımı yapıldığı taktirde kişilerin seçmiş olduğu
zirkonyum rengi aynı kalmaktadır. Ancak bu durum sigara, çay, kahve tüketimi zirkonyum
porselen kaplama dişlerde sararmaya ve lekelenmeye sebep olabilmektedir. Eğer ağız bakımı yapılmazsa sararan zirkonyum kaplamalı dişler arasında farklılık meydana gelebilmektedir. Bu durumdan dolayı estetik görünüm kaybolmaktadır. Kişi, bu
durumu önlemek için mutlak suretle ağız ve diş temizliğine ve bakımına dikkat etmelidir.
Zirkonyum Porselen Kaplamanın Dezavantajları
Zirkonyum porselen kaplama, eski kaplamalara göre avantajı olduğu kadar dezavantajı da vardır. Ağız bakımı ve hijyeni yapıldığı taktirde uzun yıllar kullanılır. Zirkonyum altyapı çok sert bir malzeme olduğundan dolayı doğal dişlere zarar verme ihtimali vardır. Diğer bir dezavantajı ise düzgün yapıştırılmazsa, zirkonyum doğal dişleri aşındırarak çürümeye sebebiyet verebilir.
Yorum bırakın