Latince “sığ boşluk” anlamına gelen sinüs, günlük hayatta burun çevresinde yer alan kemiklerin içerisindeki hava boşluklarını tanımlamak için kullanılmaktadır. Sinüs lifting nasıl yapılır ? Sinüs lifting ameliyatı ne kadar sürer? Sinüs Lifting Hangi Durumlarda Yapılmaz? Sinüs lifting sonrası iyileşme, ve sinüs lifting sonrası implant ? gibi soruları cevapladığımız yazıda sinüs lifting hakkında merak edilenleri bu blog yazımızda okuyabilirsiniz.
Kafa ağırlığımızı azaltmak ve sesleri düzgün çıkarmak gibi çeşitli fonksiyonlar bulunmaktadır. Toplam 4 çift sinüs bulunmakta ve arasında bulundukları kemiklere göre isimlendirilmektedir. Bunlar yanak sinüsleri (maksiller sinüsler), alın sinüsleri (frontal sinüsler), gözler arasındaki önde ve arkada yer alan sinüsler(ön ve arka etmoid sinüsler) ve kafa içi sinüsler (sfenoid sinüsler) olarak adlandırılmaktadır.
Sinüs Lifting Nedir?
Yanak sinüsleri olarak da adlandırılan üst çene azı dişlerimizi üstünde yer alan maksiller sinüsler vardır. Genellikle üst çene arka bölgelerinde diş kayıpları yaşandıkça çekilen dişin yerindeki kemikte erime olabilmektedir. Bu durumda aşağıya doğru sarkma göstererek kemik tepesi ve sinüs duvarı arası mesafe kısalmaktadır.
Bu çene kemiği kayıplarında doğal bir süreç olarak adlandırılsa da, implant tedavisi yapılması amaçlanmaktadır. Ancak, implantın başarılı bir şekilde entegre olması için yeterli kemik yüksekliği sağlanamamaktadır. Bu bölgede azalan kemik miktarını arttırmak amacıyla sinüs tabanının cerrahi olarak yükseltilmesi sağlanan işleme sinüs lifting (sinüs kaldırma) işlemi denmektedir.
Sinüs kaldırma işlemi, cerrahi yollar kullanılarak, implantın tam olarak tutunabilmesi sağlanmaktadır. Ayrıca daha uzun ömürlü olması amacıyla yapılmaktadır. Kişinin çenesinde var olan kemiğin yoğunlaştırılması ya da eksik görülen yerlerde kemik oluşumunun sağlanması ile kemikte gerekli yoğunluğu ve hacmi sağlanmasıdır.
Ameliyat için sinüs lifting uygulanmadan önce gerekli muayeneler yapılmakta, kemik yüksekliği, sinüs boyutu, sinüs tabanı ve benzeri durumlar çeşitli klinik ve radyolojik teknikler uygulanarak araştırılmaktadır. Peki sinüs lifting ameliyatı ne kadar sürer? 15-20 dakika süren sinüs lifting işlemi lokal ve genel anestezi uygulanarak yapılmaktadır.
Sinüs Lifting Hangi Durumlarda Yapılamaz?
Her cerrahi müdahalede olduğu gibi sinüs lifting işleminin de kontrendikasyonları vardır. Bunlar genel ve lokal olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Sinüs Lifting Hangi Durumlarda Yapılmaz? Sinüs lifting, aşırı tütün, alkol veya madde tüketimi, kontrol altında bulunmayan sistemik hastalıklar sinüs lifting yapılmasına engel olmaktadır. Ayrıca, psikolojik sorunlar, sepsis veya maksiller bölgeye radyoterapi uygulanmaları olması genel kontrendikasyonlar olarak adlandırılmaktadır.
Maksiller sinüs enfeksiyonları ve patolojik lezyonlar, kronik sinüzit, alveolar skar olasılığı, odontojenik enfeksiyonlar ve ağır alerjik rinit gibi durumlarda lokal kontrendikasyonlar olarak adlandırılmaktadır.
Sinüs Lifting Nasıl Yapılmaktadır ?
Sinüs lifting nasıl yapılır?. Ameliyat, genellikle lokal anestezi altında, ağız diş ve çene cerrahları tarafından gerçekleştirilmektedir. Sinüs bölgesi kaldırılarak implant tedavi için istenilen seviyeye ulaşması sağlanmaktadır. Sinüs lifting tedavisinde ağız içerisinde açılan küçük bir pencere ile sinüse ulaşılmaktadır. Diş eti hattı boyunca kesi yapılarak diş seti flebi ortadan kaldırılmaktadır.
Sinüsün içini kaplamakta olan sinüs membran zarı yırtılmadan hassas olarak esnetilmekte ve yukarı doğru kaldırılmaktadır. İstenilen oranda yükselmenin sağlanmasından sonra, meydana getirilen boşluğa kemik tozu uygulanmalıdır. Ayrıca, PRP gibi çeşitli biyomateryeller de uygulanarak kemik miktarı arttırılması mümkündür. Kemik miktarı arttırıldıktan sonra dikiş yardımıyla bu bölgenin kapatılması sağlanmaktadır. Yerleştirilen kemik tozunun kemiğe dönüşmesi için 6 aylık bir zaman dilimi gerekmektedir. Operasyon sırasında veya 2-3 ay sonrasında ayrı bir operasyon ile implantlar takılabilmektedir.
Sinüs Kaldırma Sonrası İyileşme Ve Protetik Uygulama
Sinüs lifting işlemi sonrası iyileşme döneminde, 2 saat hiçbir şey yenilip içilmemelidir. İlk 24 saat oluşan yara bölgesinin korunması açısından diğer taraf ile yemek yenmesi gerekmektedir. Sonrasında hapşırma, öksürme gibi durumlarda ağız açık tutulması ve burun temizliği sırasında basınç uygulanması sakıncalıdır. En az 10 gün sigara içilmemesi önerilmektedir. Operasyon sonrası en az 1 ay dalış sporu yapılması ve uçağa binilmesi sinüsler için sakıncalıdır. Kısacası sinüslere basınca sebebiyet vereceğinden dolayı önerilmemektedir. Aşırı sıcak ve direk güneşten kaçınılması gerekmektedir. 24 saat sonrasında diş fırçalama işlemi yapılabilmektedir.
İyileşme sürece 6-12 ay arasında değişmektedir. Bölgeye protetik uygulamalar yapılmadan önce iyileşmenin tamamlanması beklenmektedir. Bu süreçte düzenli olarak radyografiler ile kemik yüksekliği, genişliği ve yoğunluğu takip edilmektedir. Operasyon sonrasında düzenli antibiyotik ve ihtiyaç durumunda analjezik verilmektedir. Vücut kemik eklenmesi gibi yeni bir durumla karşı karşıya olduğundan tepki göstererek ödem oluşturabilmektedir. Cerrah tavsiyelerinin uygulanması ile bu tarz durumların önüne geçilebilmektedir.
Sinüs Kaldırma İşlemi Zararlı Bir İşlem Midir?
Sinüs lifting operasyonu iyi yapılmadığı taktirde zararlı bir işlemdir. Operasyon sırasında kemik tozu ile sinüs mukozasında bir yırtık oluşmaktadır. Eğer bu durum fark edilmezse kullanılan kemik tozu enfeksiyon kapabilmektedir. Bu durumda, mevcut olan çene kemiği enfekte olabilmekte ve kemik greftinin çıkarılması gerekmektedir. Böylece sinüs tekrar operasyon ile açılarak, enfekte olan kemik grefti oradan çıkartılmasıyla sonuçlanmaktadır. Bu durumda uygulanan operasyon başarısızlıkla sonuçlanmaktadır. Bu durumda sinüs lifting tedavisini yaptıracak olan kişi, cerrahın alanında tecrübesine, kliniğin steril ve titizliğine ve kullanılan malzemelerin kalitesi gibi kriterleri göz önünde bulundurmalıdır.
Sinüs Kaldırma İşlemi Sonrası Hemen İmplant Yapılabilir Mi ?
Sinüs lifting operasyonu sonrası implant işlemi yapılabilmesi için kişinin sinüs tabanı ile ağız tabanı arasındaki kemik yüksekliğinin 4’mm den az olması gerekmektedir. Eğer 4 mm’den fazla ise aynı anda hem sinüs yükseltme işlemi yapılmaktadır. Aynı zamanda implant yapay diş köküde yerleştirilmektedir.
Eğer sinüs kaldırma işlemi yaptırmak istiyorsanız aşağıdaki formu doldurup kliniğimizde ücretsiz muayene ve konsültasyon imkanından yararlanabilirsiniz. Ayrıca sinüs kaldırma işlemi ve diğer merak ettikleriniz için bizi 7/24 arayabilirsiniz, aklınıza takılan tüm soruları sorabilirsiniz.