İçindekiler
Diş sağlığı, kendimize güvenli ve çekici bir görünüm kazandıran en önemli etkenlerden biridir. Ancak dişlerdeki çürükler, dişlerde oluşan lekeler, diş çarpıklığı gibi rahatsız edici sorunlarla karşılaştığımızda, özgüvenimiz de kaybolabilir. Neyse ki, modern diş hekimliği bize birçok farklı tedavi yöntemi sunmaktadır. Ayrıca bu sorunları çözmek için devasa adımlar atmaktadırlar. Bu yöntemler arasında zirkonyum kaplama da yer almaktadır. Fakat, zirkonyum kaplama yaptırmak isteyen kişiler, zirkonyum kaplama diş çürür mü veya kaplamanın altındaki diş çürürse ne olur? konusunda endişe duymaktadır. Siz de bu endişelerden muzdarip misiniz? O zaman bu yazı tam sizin için! Bu yazıda, Zirkonyum Kaplama Diş Çürür mü? ve Kaplama Altındaki Diş Çürürse Ne Olur? sorularının cevaplarını öğreneceksiniz. Detaylar Aşağıda !
Zirkonyum Kaplama Nedir? Nasıl Uygulanır ?
Günümüzde diş tedavilerinde zirkonyum kaplama oldukça popüler bir yöntem haline gelmiştir. Zirkonyum, özel işlem teknikleri kullanılarak zirkonya seramiğine dönüştürülür ve bu malzeme diş kaplamalarında kullanılır. Zirkonyum kaplama diğer yöntemlere göre birçok avantaj sunar. Öncelikle, dişleriniz belirli mm’lerde inceltilmekte ve üstüne hazırlanan zirkonyum kaplamalarınız giydirilmektedir. Bu şekilde doğal görünümlü dişlere sahip olmanızı sağlar. Ayrıca, dayanıklılığı da oldukça yüksektir. Eksiksiz bir ağız ve diş bakımıyla, uzun yıllar rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Zirkonyum kaplama diş tedavisi, lokal anestezi altında gerçekleştirilen bir tedavidir. Bu yöntem sayesinde hastaların acı, ağrı veya hassasiyet hissetmeleri engellenerek rahat bir tedavi süreci yaşanmaktadır. Diş hekimi fobisi olan kişiler için ideal bir seçenek olan bu tedavi, özel materyaller kullanarak inceltilen dişler üzerinde yapılmaktadır. İnceltme işleminden sonra özel ölçü malzemeleri ve kaşıklar kullanılarak dişlerin ölçüleri alınmaktadır. Bu ölçüler ile geçici dişler yapılır. Kaplamalar hazır olduğunda, geçici dişler çıkartılmakta ve kaplamalar önce geçici olarak dişlere yapıştırılmaktadır. Böylece hastaların şikayeti olması durumunda (hassasiyet, geçmeyen diş ağrısı veya sızlama) hemen müdahale edilebilmektedir. Eğer kişinin herhangi bir problemi yoksa, geçici yapıştırılan diş kaplamalar bir hafta sonra kalıcı olarak yapıştırılmakta ve tedavi bitirilmektedir. Böylelikle, zirkonyum diş kaplama, estetik görünümlü dişler elde etmek isteyen hastalar için ideal bir çözüm sunmaktadır.
Zirkonyum Kaplama Diş Çürür mü ?
Zirkonyum kaplama dişler, beyazlatma yöntemleri ile sonuç vermeyen ileri düzeydeki renk değişimlerinin tedavisinde, diastema gibi ayrık olan ya da az çapraşık ve dönük dişlerde, yapısı bozulan eski dolgularda, aşırı madde kaybı olan dişlerin restorasyonlarında, arka grup dişler üzerinde köprü ya da kaplama olarak kullanılmasında, ön grup implant üstü protezlerde ve gülüş estetiğini sağlamak için tercih edilmektedir. Ancak, zirkonyum kaplama dişlerin altındaki diş çürümesi çağrışımı, kaplama dişlerin çürüyebileceği sorusunu akla getirmekte ve insanları endişelendirmektedir.
Kaplama dişler, doğal dişlere benzer şekilde tasarlanmaktadır ve dişlerinizi korumak için tasarlanmıştır. Kaplama dişlerle birlikte, dişlerinizin çevresindeki hassas dokular da korunmaktadır. Ancak, düzenli ağız ve diş bakımı yapılmadığı taktirde, zirkonyum kaplama dişlerin altında diş çürümelerinin oluşabileceğini unutmamak gerekmektedir.
Kaplama dişlerin altında çürük oluşumunun nedeni, genellikle dişlerin yeterince temizlenmemesi veya yanlış beslenme alışkanlıklarıdır. Ayrıca, kaplama dişlerin altındaki çürükler fark edilmesi zor olabilmekte ve diş kaybı sorunlarına yol açabilmektedir. Bu nedenle tedavi sonrası, düzenli olarak diş hekiminize gitmek, kaplama dişlerinizi kontrol ettirmek ve dişlerinizi doğru diş fırçalama teknikleriyle temizlemek önemlidir.
Eğer kaplamanın altındaki diş çürürse, diş hekiminiz mümkün olan en kısa sürede müdahale etmelidir. Çürükler tedavi edilmezse, dişi kaybetme riski ortaya çıkabilmekte ve tedavi maliyetleri de artabilmektedir. Ancak, doğru şekilde ağız bakımı yapılırsa, kaplama dişler uzun ömürlü olarak kullanılmakta ve size estetik bir gülümseme sunabilmektedir.
Sonuç olarak, zirkonyum kaplama dişler, estetik amaçlı tedavilerde başarılı sonuçlar veren bir seçenektir. Ancak, kaplama dişlerin altındaki çürüklerin önlenmesi için doğru bakımın yapılması ve düzenli olarak diş hekimine gitmeniz gerekmektedir. Unutmayın ki, sağlıklı bir gülümseme için düzenli ağız ve diş bakımı hayati önem taşımaktadır.
Kaplama Altındaki Diş Çürürse Ne Olur?
İnsanların diş sağlığına verdiği önem artık günümüzde daha fazla bilinçli bir hale gelmiştir. Ancak diş kaplama ya da implant diş tedavisi için uygun olmayan çene kemiğinden dolayı, diş köprüsü yaptıran hastaların en büyük kaygılarından biri, kaplamanın altındaki diş çürürse ne olur ? Bu konuda bilgi sahibi olmak, hem diş sağlığı açısından önemlidir. Ayrıca bu konu hakkında bilgi sahibi olmak, yapılan diş restorasyonlarının korunmasına olanak sağlamaktadır.
Kaplama diş çürür mü? Kaplama altındaki diş çürümesi, iyi bir ağız hijyeni olan kişilerde görülmemektedir. Ancak diş köprüsü veya diş kaplama tedavisi sırasında ana dişler özel frezler yardımıyla inceltilmektedir. Bu durumda diş minesi tabakası incelir. Kaplamanın dişi tamamen kaplaması gerekmektedir. Eğer yapılan kaplamalarda açıklık varsa, bakteri birikimi ve çürük oluşumu başlamaktadır. Dentin tabakası, diş minesi kadar dayanıklı değildir ve hassasiyete neden olabilmektedir. Ayrıca, açıkta kalan dentin dokusu zaman içinde diş çürümesine sebep olmaktadır. Anlaşılmadığı takdirde, kaplama altındaki dişin kaybıyla sonuçlanmaktadır.
İlginizi Çekebilir : Zirkonyum Diş Yaptıranlar Memnun mu?
Zirkonyum Kaplama Dişlerin Diş Çürümelerine Karşı Koruyucu Özellikleri
Zirkonyum kaplama, dişlerin hem dayanıklılığını hem de estetik görünümünü koruyarak uzun yıllar sağlıklı kalmasına yardımcı olan bir tedavidir. Ancak kaplamanın altındaki dişlerin de sağlıklı olması, kaplamanın dayanıklılığı ve uzun ömürlü olması açısından oldukça önemlidir.
Eğer kaplamanın altındaki diş çürürse, kaplamada çatlama veya kırılma gibi problemler ortaya çıkabilmektedir.. Bu nedenle, diş hekimleri diş kaplama tedavi öncesi, ağız içi röntgenini detaylıca kontrol etmeli ve detaylı bir ağız içi muayene yapmalıdır. Dişlerde eğer çürük varsa öncelik diş çürüğünü tedavi etmelidir.
Zirkonyum kaplama oksidasyona (oksitlenmeye) karşı dirençlidir. Oksitlenme, dişlerde ve diş etlerinde renk değişimine neden olabilmektedir. Bu durumda estetik ve sağlık açısından problemlere yol açabilmektedir. Ancak zirkonyum kaplama, oksitlenmeye karşı dayanıklı olduğu için dişlerinizin doğal rengini uzun süre korumaktadır.
Zirkonyum Kaplama, sıcak ve soğuk yiyecek/içeceklere karşı da oldukça dirençlidir. Bu sayede, dişleriniz sıcak veya soğuk yiyecek/içecek tükettiğinizde hassasiyet yaşamaz ve rahat bir şekilde beslenmenize devam edebilirsiniz.
Kaplama altındaki dişin çürümesini, tedavi sonrası düzenli diş hekimi kontrolleri ve doğru diş bakımı önlemektedir. Diş hekiminizin tavsiyeleri doğrultusunda dişlerinizi düzenli olarak fırçalamanız, diş ipi kullanmanız ve ağız bakım ürünlerini doğru şekilde kullanmanız gerekmektedir.
Ayrıca İlginizi Çekebilir: Zirkonyum Kaplama Kimlere Uygulanır ?
Zirkonyum Diş Bakımı Nasıl Yapılır ?
Zirkonyum kaplama dişlerin bakımı ve korunması için birkaç adım vardır. Ancak ağız ve diş bakımı yapılmadığında kaplamanın altındaki diş çürürse, bu durum diş kaplamasını da etkilemektedir. Bu nedenle, zirkonyum kaplama dişlerin bakımı için düzenli diş hekimi kontrolleri yapılmalıdır ve ayrıca şu önlemler de alınmalıdır:
- Zirkonyum kaplama dişler, doğal dişleriniz gibi günde en az iki kez fırçalanmalıdır. Yumuşak uçlu bir diş fırçası kullanımı tercih edilmelidir.
- Diş ipi, dişlerin arasındaki plakları ve yiyecek parçalarını temizlemek için kullanılmalıdır.Zirkonyum kaplama dişler hassas olabileceğinden, diş ipini çok sert kullanmaktan kaçının.
- Antibakteriyel bir gargara kullanarak ağız hijyeninizi koruyabilirsiniz. Ayrıca tuzlu su ile de gargara yapabilirsiniz.
- Sigara ve alkol kullanımı, zirkonyum kaplama dişlerin rengine zarar verebilmektedir. Bu nedenle, mümkün olduğunca sigara ve alkol tüketimini azaltmanız veya bırakmanız önerilmelidir.
- Zirkonyum kaplama dişlerin, doğal dişleriniz gibi düzenli olarak kontrol edilmeleri gerekmektedir. Diş hekiminiz kaplamanın altındaki dişlerin çürüğünün olup olmadığını da kontrol eder ve ihtiyaç duyulması halinde tedavi hakkında sizleri bilgilendirecektir.
Ayrıca İlginizi Çekebilir : Kaplama Diş Neden Ağrı Yapar ?
Sıkça Sorulan Sorular
Çoğu zaman kaplamanın altındaki diş çürükleri ağrı veya hassasiyet ile kendini gösterir. Ayrıca dişte renk değişiklikleri veya kırılma gibi belirtiler de olabilmektedir. Bu nedenle, düzenli diş kontrolü yapmak ve gerektiğinde röntgen çektirmek, kaplamanın altındaki diş çürüklerinin erken teşhis edilmesine yardımcı olur.
Kaplamanın altındaki diş çürüdüğünde, diş hekimi tarafından muayene edilip gerekli tedavi önerileri verilmelidir. Tedavi genellikle dişin çürümüş bölgesinin temizlenmesi ve dolgu yapılmasıdır. Ancak bazı durumlarda kök kanal tedavisi veya diş çekimi gerekebilmektedir.
Tedavi edilmeyen kaplamalardaki çürükler diş kaybına neden olabilmektedir. Çünkü diş çürüdükçe enfeksiyon yayılabilmekte ve dişin dokularını zarar görebilmektedir. Bu nedenle, kaplamanın altındaki diş çürükleri mümkün olan en kısa sürede tedavi edilmelidir.
Diş çürüklerinden korunmak için düzenli diş bakımı yapmak önemlidir. Bunun için günde en az iki kez diş fırçalamak, diş ipi kullanmak ve antibakteriyel ağız gargaraları kullanmak önerilmektedir. Ayrıca şekerli ve asitli içeceklerden ve yiyeceklerden uzak durmak da diş çürüklerinden korunmaya yardımcı olur. Düzenli diş kontrolleri de diş çürüklerinin erken teşhis edilmesine ve tedavisine yardımcı olur.
Kaplama malzemeleri genellikle porselen veya kompozit reçine gibi dayanıklı malzemelerden yapılmıştır. Malzeme kalitesine göre uzun yıllar dayanabilirler. Ancak, kaplamanın ömrü kişiye, diş hekimine, malzeme kalitesine , ağız ve diş bakımına bağlı olarak değişebilmektedir. Ayrıca, aşırı zorlanmaya maruz kalan veya renkli yiyecek ve içecekler tüketen kişilerde kaplamaların ömrü daha kısa olabilmektedir.