Teknolojinin ilerlemesi ve ağız-diş sağlığına olan artan önem, diş tedavilerinde sürekli gelişmeleri beraberinde getiriyor. Monolitik zirkonyum kaplamalar, çeşitli nedenlerden dolayı çürüyen, kırılan veya çeşitli aşınma problemi ve diş sıkma problemi yaşayan kişiler arasında popüler bir diş uygulaması haline gelmiştir. İşte monolitik zirkonyum hakkında bilinmesi gerekenler!
Monolitik Zirkonyum Nedir?
Monolitik zirkonyum, yüksek ışık geçirgenliğine sahip, monoblok halinde üretilen, ve doğal, seramik zirkonyumdur. Bu yöntem nano teknoloji kullanılarak geliştirilmiş olup, CAD/CAM teknolojisi ile tek bir parça halinde üretilmektedir. Monolitik zirkonyum diş kaplamaları ise hem estetik açıdan göz alıcı bir görünüm sunar hem de normal zirkonyum kaplamalara göre daha yüksek kırılma dayanımına sahiptir. Diş hekimleri tarafından sıklıkla tercih edilen monolitik zirkonyum, hastaların doğal, işlevsel ve estetik bir gülümsemeye sahip olmalarını amaçlar.
Monolitik Zirkonyum ve Normal Zirkonyum Arasındaki Farklar Nelerdir?
Monolitik zirkonyum ve geleneksel zirkonyum kaplamaları arasında önemli farklar bulunmaktadır. Bunlar;
- Monolitik zirkonyum, normal zirkonyuma göre daha yüksek ışık geçirgenliğine sahiptir. Bu, estetik gülüş tasarımı tedavilerinde de tercih edilmesini sağlar.
- Normal zirkonyum kaplamalar “bir-bir veya köprüler” şeklinde uygulanırken, monolitik zirkonyum blok halinde kullanılmaktadır. Bu, monolitik zirkonyumun daha dayanıklı olmasını sağlar. Ayrıca monolitik zirkonyum bloklarının megapascal (MPa)değeri normal zirkonyum bloklarından daha yüksektir. Bu dayanıklılığı sayesinde implant üzeri vidalı veya simenta(yapıştırılma) sistemlerde, monolitik zirkonyum kaplama kullanılabilmektedir.
- Monolitik zirkonyum kaplamaların üretiminde porselen kullanılmazken, normal zirkonyum kaplamalarda estetik görünüm porselenle sağlanır.
- Monolitik zirkonyum, metal alt yapı ve porselenle şekillendirilme aşamalarını içermediği için tedavi süresini kısaltır.
Monolitik Zirkonyum Kaplama İşlemi Nasıl Uygulanır?
Çeşitli nedenlerden dolayı çürüyen, kırılan veya çeşitli aşınma problemi ve diş sıkma problemi yaşayan kişilerde uygulanan monolitik zirkonyum, hastaya estetik bir gülüş tasarlamak amacıyla gerçekleştirilmektedir. Monolitik zirkonyum kaplama işlemi, sırasıyla şu şekilde uygulanır;
- Öncelikle kişilerin röntgen ortamında ağız röntgenleri çekilmelidir. Tedavi planlayacak olan diş hekimi ağız röntgeni üzerinden dişin yapısını detaylı şekilde incelemelidir.
- İncelemelerde herhangi farklı diş tedavisi türüne ihtiyacının olmadığı durumlarda tedaviye başlamalıdır.
- Röntgen sonrası, monolitik zirkonyum kaplama uygulaması planlanan kişiye acı hissetmemesi için lokal anestezi yapılmalıdır.
- Monolitik zirkonyum diş kaplamanın gerçekleştirilme aşamasında lokal anestezi sonrası kişinin dişleri, kaplamalara uygun hale getirilmelidir.
- Diş kaplamalarına uygun hale getirilen dişler, özel ölçü malzemesiyle diş ölçüleri alınmaktadır. İlerleyen süreçte uygulamayı yapan diş hekimi hastayla beraber uygun diş rengine karar vermektedir. Aynı zamanda kişiye uygun diş rengi seçimi skala üzerinden belirlenmektedir.
- Alınan diş ölçüleri üç boyutlu yazıcılar sayesinde bilgisayara tanıtılmaktadır. Tanıtılan ölçüler üzerinden monolitik zirkonyum blokları, CAD/CAM üzerinden uygulanır.
Diş kaplamasına uygun hale getirilen dişlerin üzerine geçici diş yapılmaktadır. Geçici dişler, hassasiyet ve diş ağrısı yaşanılmaması için uygulanır. - Dişlerin hazırlanması sonrası geçici yapıştırılan dişler çıkarılmaktadır. Çıkarılan geçici dişlerin yerlerine hazırlanan monolitik zirkonyum dişler kalıcı olarak takılmaktadır.
İlginizi Çekebilir: Zirkonyum Diş Kaplama Nedir?
Monolitik Zirkonyum Hangi Durumlarda Uygulanmalıdır?
Monolotik zirkonyum kaplama uygulaması işlemi aşağıdaki durumlarda uygulanır. Bunlar;
- Ön dişlerde kırık veya aşınma sorunu olan kişilerde,
- Diş sıkma nedeniyle diş hasarı gelişen kişilerde,
- Yüksek dayanıklılık gerektiren durumlarda,
- Daha önce kaplama tedavisi görmüş, yemek yerken zorluk yaşayan veya diş hassasiyeti olan kişilerde,
- Tedavi süresi sınırlı olan kişilerde,
- Dişlerinde veya diş etlerinde renk değişikliği yaşayan kişilerde monolitik zirkonyum kaplama tedavisi uygulanır.
Tedavinin Avantajları Nelerdir?
Monolitik zirkonyum kaplama tedavisinin avantajları şunlardır;
- Doğal diş rengiyle uyumlu bir görünüm sunar ve doğal dişlerin saydamlığını taklit eder, bu da estetik bir görünüm sağlar.
- İçeriğinde metal bulunmadığı için, gülümsediğinizde diş eti çizgisinde görünmez. Bu, hastaların daha rahat gülümsemesini sağlar.
- Monolitik zirkonyum, alerjik reaksiyonlara neden olmaz.
- Dayanıklıdır ve çiğneme ve ısırma kuvvetlerini tolere edebilir.
- Monolitik zirkonyum kronları dişlere iyi yapışır.
- Doğal ve genç bir görünüm isteyenler için ideal bir seçenektir.
- Kopma ve kırılma gibi sorunlar monolitik zirkonyum kaplamalarda nadiren görülür.
- Yüksek biyouyumluluğa sahip olan monolitik zirkonyumlar, doğal diş görünümünü sağlar.
Özel boyama malzemeleri kullanılarak doğal diş renginin yakalanabilmesi mümkündür. Yüksek biyo-uyumluluğa sahip olan monolitik zirkonyum kaplama, gözeneksiz yapıları sayesinde doğal diş görünümünü sağlamaktadır.
Eğer siz de sağlıklı ve estetik bir gülüşe sahip olmak istiyorsanız, kişiye özel monolitik zirkonyum hakkında daha detaylı bilgi almak için aşağıdaki butonlardan birine tıklayarak bizimle iletişime geçebilirsiniz. Uzman kadromuz sizleri bekliyor!
Ayrıca İlginizi Çekebilir: Gülüş galerimize göz atın!
Sıkça Sorulan Sorular
Monobloklar, nano teknoloji ile üretildiğinden dolayı monolitik zirkonyum restorasyonlar son derece dayanıklıdır. Dişlerinizi uzun yıllar boyunca güvenle kullanmanızı sağlamaktadır. Aynı zamanda, çiğneme kuvvetlerine karşı direnç göstermektedir. Bu nedenle, monolitik zirkonyum, sağlam ve güvenilir bir seçenektir.
Monolitik zirkonyum restorasyonlarının ömrü, doğru ağız bakımı ve hijyen önlemleri ile birlikte diş hekiminizin önerilerine bağlı olarak ortalama 5 ila 10 yıl arasında değişiklik göstermektedir. Bu süre, kişisel bakım alışkanlıkları ve restorasyonun kullanımına bağlı olarak farklılık gösterebilir.
Geleneksel zirkonyumlara görülen çatlama, kırılma veya porselenlerin atması gibi durumlar monolitik zirkonyumlarda görülmez.
Monolitik zirkonyum kaplama fiyatları, birçok faktöre bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. Bu faktörler arasında tedavi yapılması planlanan diş sayısı, veya diş laboratuvarının tek diş için çalıştığı fiyatlar, diş hekiminin deneyimi ve kullanılan malzemenin kalitesi yer alır. Klinik muayene gerektirir. Genel olarak, vakadan vakaya değişiklik gösteren monolitik zirkonyum fiyatları, ortalama 3.500 Türk Lirası ila 4.500 Türk Lirası arasındadır.