Diş bakımının düzensiz olarak yapılması ağızdaki estetik görüntünün bozulmasına sebep olmakla beraber, kalp, mide, böbrek hastalıklarına da sebep olarak genel sağlığımızı etkilemektedir. Bu makalede, diş sararması nedenleri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verilecektir. Ayrıca, dişte sararmalara neden olabilecek faktörlere de değinilecektir.
Diş sararması nedenleri olarak düzensiz ağız ve diş bakımı, tütün ürünleri, asitli içecekler, çay-kahve, vişne, karadut gibi yiyecekler gösterilebilmektedir. Bu faktörler dişlerin doğal renginde değişikliklere yol açarak dişte sararma problemine neden olabilmektedir. Dişlerin sararmasına yol açan faktörler arasında, çay-kahve, vişne, karadut, kırmızı biber gibi yiyecekler, tütün ürünleri ve ağız ve diş bakımının ihmal edilmesi yer almaktadır. Bu faktörler dişte renk değişikliği problemini doğurmaktadır.
Diş sararması ve renk kaybının nedenleri arasında düzensiz ağız ve diş bakımı, tütün ürünleri, asitli içecekler, çay-kahve, vişne, karadut gibi yiyecekler yer alır. Bu faktörler uzun vadede dişlerde sararmalara yol açarak dişte renk değişikliği sorununa sebep olacaktır.
Profesyonel Diş Beyazlatma Nasıl Yapılmalıdır?
Diş sararması, estetik görünümü olumsuz etkileyen bir durum olarak karşımıza çıkar. Ancak, FDA onaylı diş beyazlatma veya diş ağartma yöntemi sayesinde, dişlerin doğal yapısı zarar görmeden eski beyazlığına kavuşabilir. Bu yöntem, tek seansta bile beklenenden daha iyi sonuçlar sunmaktadır. Diş hekimleri tarafından özel jel malzemeleri kullanılarak uygulanır. Uygulama sırasında dişlere sürülen jeller ışık sayesinde aktive edilmektedir. Kişilerin kemik rengine göre değişiklik gösteren diş rengi, 30 ve 45 dakikalık programlar uygulanarak yapılmaktadır. Seanslar 10-15 dakika değişkenlik göstermektedir. Kısa süre içinde sararmaların birkaç ton açılarak dişin şık bir görünümüne kavuşması sağlanmalıdır. Uygulama tek seansta sonuçlanmakla beraber istenilen renk tonuna göre bir seansta daha gerekebilmektedir.
Diş beyazlatma tedavileri, lazer diş beyazlatma veya evde kullanılan diş beyazlatma kitleri gibi farklı seçenekleri içerebilmektedir. Lazer diş beyazlatma işlemi, diş hekimi tarafından gerçekleştirilmektedir.. Dişlerinizi beyazlatmak için özel bir ışık kullanmaktadır. Evde kullanılan diş beyazlatma kitleri ise, genellikle jeller veya strepler şeklindedir. Kullanım talimatlarına göre uygulanmalıdır.
Diş beyazlatma tedavisinde aşırıya kaçmak, diş minesine zarar verebilmektedir. Bu durumda diş etinde hassasiyete veya diş eti sorunlarına yol açabilmektedir. Ayrıca, diş beyazlatma işlemi sırasında kullanılan malzemelerin bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olabileceği de unutulmamalıdır. Bu nedenle, diş beyazlatma tedavisi öncesi bir diş hekimi ile görüşmek önemlidir.
İlginizi Çekebilir : Doğru Diş Fırçası Kullanımı Nasıl Olmalı ?
Bireysel Yöntemlerle Diş Sararması Giderilebilir mi ?
Diş sararması giderilebildiği, diş beyazlatma tedavisinde farklı yöntemler kullanılarak kişiye özel yapılmaktadır. Bu durum kısa süre içinde dişlerin aşınmasına hatta ileride diş kaybına kadar ulaşan sorunlar doğurmaktadır. Profesyonel diş hekimlerinin uyguladığı diş beyazlatma yalnızca dişin mine kısmına uygulanmaktadır. Bu sebeple dişlerde herhangi görünüş ve yapı bozukluğunun gibi sorunlarla karşılaşmamanızı sağlamaktadır.
Halk arasında oldukça yaygın olan evde diş beyazlatma yöntemi olan karbonat-limon dişler için oldukça zararlıdır. Ayrıca, uzun vadede diş köklerine diş yapısına ve görünümüne ciddi zararlar verebilmektedir. Alanında uzman hekimlerce uygulanan diş beyazlatma yönteminde kullanılan koruyucu jeller diş etine ve dokusunun korunmasını sağlar.
Uygulama sonrası hasta normal yaşantısına geri dönerek sosyal aktivitelerini sorunsuz şekilde yapabilmektedir.