Sağlık sektöründe sıklıkla karşılaşılan köprü diş yapımı nedir? Köprü diş nasıl yapılır? soruları, diş köprüsü yaptırmak isteyen kişilerin merak ettiği sorular arasında yer almaktadır. Diş köprüsü kısaca, diş kaybından veya diş eksikliğinden kaynaklanan boşlukların tedavi edildiği yöntemdir. Özellikle çenede kaybedilen diş eksikliği, diş köprüsü ile giderilmektedir. Buna bağlı olarak diş köprüsü, adından da anlaşılacağı gibi iki veya daha çok krondan tutarak oluşturulmaktadır.
Diş köprüsünün diş teknisyenleri tarafından 4 farklı materyalden yapılmaktadır. Bu materyaller ; altın, seramik, porselen ve alaşımlardır. Diş teknisyenlerinin bu farklı öğeleri kullanılarak yaptığı diş köprüleri insanların çiğneme fonksiyonlarını daha konforlu kullanmasını sağlamaktadır. Ayrıca, köprü uygulamaları, kişilerin istenilen estetik ve güzellik eksikliklerini ve dişlerin duruşunu da düzeltmiş olacaktır. Böylece estetik bir görünüm de sağlanacaktır.
Köprü Diş Yapımı Nedir?
Diş köprüsü, yukarıda bahsettiğimiz 4 farklı malzeme ile yapılmakta olup yapay bir diş kapsamındadır. Ortalama 10 ile 15 yıl arası dayanabilen diş köprüsü 5 yıl da dayanabilmektir. Bu durum tamamen hastanın ağız hijyenine gösterdiği özene bağlıdır. Dolayısıyla, diş köprüsü yaptırdığınız taktirde ağız ve diş hijyeninize dikkat etmeniz oldukça önemlidir.
Genel olarak 4 diş köprü çeşidi bulunmaktadır. Bunlar; geleneksel diş köprü, konsol köprü, implant destekli köprüler ve Maryland köprüdür. Bu ana 4 köprü çeşidi arasında en çok talep gören geleneksel köprüdür. Ayrıca, geleneksel köprünün diğer köprü çeşitlerinin yerine tercih edilme nedeni daha dayanıklı olmasıdır.
Geleneksel Köprü Diş Tekniği
Geleneksel diş köprüsü en bilinen ve en çok tercih edilen köprü çeşididir. Ağız içinde ki 32 diş içerisinde herhangi eksik bir diş olduğunda, bu tedavi uygulanmaktadır. Fakat eksik diş çevresinde bulunan dişler hastanın doğal dişleri olmalıdır. Aksi taktirde geleneksel diş köprü işlemi yapılamaz.
Konsol Tekniği
Konsol diş köprüsü de geleneksel köprüye benzemektedir. Bu tarzdaki köprüler, eksik dişin bulunduğu kısımlara uygulanmaktadır. Fakat konsol köprü diş uygulamasının yapılabilmesi için eksik dişin yanında bir adet doğal diş bulunmalıdır. Tek bir doğal dişin bulunduğu yerde kullanılan konsol diş köprüsü, bitişik bir dişe tutturulmaktadır.
Maryland Tekniği
Diş hekimleri tarafından uygulanan Maryland diş köprüsünün ağızda uygulanabilmesi için diş boşluğunun her iki tarafında iki bitişik diş bulunmalıdır. Maryland diş köprüsünün diş kronlarıyla birbirine bağlanması mümkün değildir. Bu noktada metal veya porselen bir çerçeveye ihtiyaç duyulmaktadır.
İmplant Destekli Köprü Tekniği
Kişilerin birden fazla diş kayıplarında uygulanan hareketli ve sabit protez uygulamaları, hem görsel, hem de kullanım açısından her yaş grubu kişilere önerilmemektedir. Fakat implant yapay diş kökü uygulamaları, estetik ve fonksiyonel diş kullanımlarında başarılı sonuçlar ortaya çıkartmaktadır. İmplant yapay diş kökü, çene kemiğine yerleştirilen titanyum elementli vidalar sayesinde yapay diş kökü görevi görmektedir. İmplant tedavilerinde kişilerin bilmesi gereken en önemli detay 3 veya 6 aylık bekleme süreçlerinin bulunmasıdır. Bu süreç, implantın diş etiyle kaynaşma süreci olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu süreçten sonra, implant yapay diş kökünün üzerine porselen dişlerin takılmasıdır. Genellikle bu tedavi yöntemi birden fazla diş kayıpları olan kişilere uygulanmaktadır.
Her Dişe Bir İmplant Mı Gerekiyor ?
Çene kemiğinde birden fazla boşuk olan kişilere, implant destekli köprü uygulamaları yapılmaktadır. Geleneksel diş köprüsü tedavilerinde komşu dişler törpülenerek destek sağlanmaktadır. İmplant destekli köprü tedavisinde ise, komşu dişlere herhangi bir zarar vermeden, araya destekleyecek dişler konularak iki adet implant yerleştirilerek yapılan işlemdir. Ayrıca her dişe bir implant gerekmesi söz konusu değildir.
Diş Köprüsünün Yararları Nelerdir?
- Hastaya uygulanan diş köprüsünün en büyük avantajı, ağız bütünlüğünü ve rahat yemek yemeyi sağlamasıdır. Diş köprüsü sayesinde istediğiniz yemeyi yiyebileceksiniz.
- Gülüşünüzü ve estetik görünümü doğrudan etkilemektedir.
- Dişlerinize uygulanan köprüleme tedavisi yüzünüzde ki güzelliği eski haline getirecektir. Üstelik güzelliğinizi daima koruyacaktır.
- Çiğneme yemek yeme bilhassa konuşma gibi durumlar eski haline dönecektir.
- Köprü tedavisi uygulandığında diğer dişlerinizin konumu da korunacaktır.
- Elma, ayva, armut gibi meyveleri ısırma konusunda yaşadığınız problemleri ortadan kaldırarak size rahatlık sağlayacaktır.
Diş Köprüsü tedavisi olmayı düşünüyorsanız aşağıdaki formu doldurup kliniğimizde ücretsiz muayene ve konsültasyon imkanından yararlanabilirsiniz. Ayrıca bizi 7/24 arayabilir aklınıza takılan tüm soruları sorabilirsiniz.
Yorum bırakın