Aft Nedir ? Aft Hakkında Herşey
Aft Oluşumu ve Nedenleri ?

Aft Oluşumu ve Nedenleri ?

Halk arasında ağız yarası olarak geçen aft, ağız için de yara şeklinde sıklıkla görülmektedir. Bu yaralar toplum içinde her 5 kişinin birinde görülmektedir. Bu nedenden dolayı aft neden çıkar? Sorusu kişilerin aklına gelmektedir. Bu yaraların oluşumunun sebepleri daha tam olarak bilinmese de aft oluşumunun çeşitli nedenleri bilimsel olarak açıklanmıştır.
Diş etinde oluşan aft, yanlış ve sert diş fırçalama, yanak ısırma sonucu da oluşabilmektedir. Kişilerin çikolata, kahve yüksek asitli ve baharatlı gıdalara karşı hassasiyetlerinin olması aft oluşumunu doğrudan etkileyen etkenler arasındadır.
Yapılan klinik çalışmalarına bakıldığında demir, folik asit, B12 ve çinko gibi vitamin ve mineral eksikliğinin de aft oluşumuna sebep olduğu bilinmektedir. Tüm bunların yanında regl dönemindeki hastaların hormonal değişiklikleri de aft oluşumunu tetiklediği bilinmektedir.
Tüm bunların yanında yanak ısırılması ve yemek yerken dikkat edilmemesi aft oluşumuna sebep olmaktadır. Bunun önüne geçmek için sıcak gıdalardan olduğunca uzak durulmalıdır. Ortodonti tedavilerde kullanılan diş tellerine de dikkatli olmakta fayda vardır.
Tel kullanıma ve temizliğine dikkat edilmediği taktirde teller arasında enfeksiyon oluşabilmektedir. Vücudumuzun bağışıklık sisteminin doğrudan etkileyen kronik rahatsızlıklar, bu ağız yarasının oluşumuna sebep olduğu bilinmektedir. Ağız yaralarınız hakkında detaylı bilgi almak için hekiminize danışmanız tavsiyemizdir. Yıl içerisinde 3 yada daha fazla ağız yarası oluşması durumunda mutlaka hekiminize danışıp ağız içerisinde oluşan yarayı tetikleyen etkenleri öğrenip aft tedavisi hakkında bilgi alabilirsiniz.

Aft Neden Çıkar ?

Aftın diğer adı aftöz ülserdir. Ağız içinde oluşan ağrılı yaralara verilen genel isimdir. Ortası beyaz, kenarlı ise kırmızıdır. Aft yarası dilde, diş etinde, damakta ve ağızın hassas bölgelerin de görülmektedir. Kişinin bir şeyler yiyip içmesine engel olduğu gibi konuşurken acı çekmesine de sebep olabilmektedir. Aft neden çıkar ? sorusunun cevabı ise; Kişiler arasında ağız yarası olarak bilinen aftın neden çıktığı henüz bilinmemektedir. Yarattığı hassasiyet ve acı hissinden hastanın gülümsemesini bile etkileyebilmektedir. Ağız hastalıkları incelendiği taktirde en sık görünen rahatsızlığın aft olduğunu söylemek yanlış olmaz.
Halk arasında ağız yarası olarak adlandırılan bu problem, istatistik verilere göre toplumun %20 ‘ sinde görülmektedir. Ayrıca kadınlarda daha sık görüldüğünde bilinmektedir. Bu oluşumunun çeşitli sebepleri olmakla beraber acı ve yanmaya neden olan hastanın günlük yaşantısı olumsuz etkileyebilmektedir.
Bu hastalığın teşhisi için doktora başvurmak gerekebilir. Çünkü ağız içinde yara şeklinde oluşan aft, hastanın yaşı, ağız içinde ki yaranın yapısı ve ne kadar sürdüğü gibi faktörlerin doktor tarafından değerlendirilmesi oldukça önemlidir. Bu ağız yarası bir hastalık değildir.
Ağızın tek bir bölümünde görülebildiği gibi birden fazla noktasında da görülebilmektedir. Genellikle kısa sürede iyileştiği bilinse de derin aftların iyileşmesi 1 – 1,5 ayı bulabildiği görülmektedir. Çoğunlukla oluşma düzeni olmayan bu yara, birkaç hafta içerisin de iyileşebilir. Oluşumunu etkileyen durumların incelenip duruma göre hareket edilmesi gereken bir rahatsızlık çeşididir.

Çeşitleri nelerdir ?

Ağız içinde yara şeklinde oluşan aftın 3 çeşidi bulunmaktadır . Bunlar minör , majör ve herpetiform olmak üzere üçe ayrılmaktadır .

  • Minör aft : Birkaç mm olan küçük ağız yaralarıdır . En yaygın görülen ağız yara çeşididir . Tek ya da çok sayıda görülebilen bu ağız içi yara çeşidi hastaların %85’inde görülmektedir . Genelde yüzeyseldir ve birkaç hafta da geçebilmektedir . Ve iz bırakmazlar .
  • Majör aft : Minör aftlara kıyasla daha büyük olan majör aft , 1 cm den büyüklerdir . Şekilleri ise düzensizdir . Majör  görülme olasılığı düşük olan bir ağız yarası çeşididir . İyileşme süreleri minör aftlara göre daha uzun sürelidir . Ortalama 2 – 6 hafta arası sürmektedir . Majör aft hastanın sosyal yaşamını etkilemektedir . Çünkü oldukça ağrılı ve acılı ağız yaralarıdır . Yutma ve konuşma zorluklarına sebebiyet verebilmektedir .
  • Herpetiform aft : Yapısı uçuğa benzetilmektedir . Boyutları oldukça küçük olan herpetiform aft , 1 – 2 mm boyutlarına ulaşabilmektedir . Çoklu olarak oluşmaktadır . Bulaşıcı değildirler ve kadınlarda oluşma oranı daha yüksektir . Oldukça ağrılı olan herpetiform aftlar , ağızın her yerin de çıkabilir ve çoklu olarak çıkan ağız yaraları birleşme eğilimindedir . İyileşme süreleri değişkenlik göstermesiyle birlikte 7 – 10 gün arasındadır . Herpetiform aftlar yara izi bırakmadan iyileşmektedir.


Ağızda Yara Şeklinde Oluşan Aftlara Ne İyi Gelir?

Aftın bir çeşit ağız ülseri olduğu bilinmektedir . Görünümleri değişik olabilmektedir . Genel olarak dudağın iç tarafında , yanakların iç kısmında ve damakta meydana gelmektedir . Bu tür yaralar oluşmadan önce oluşacak olan bölge de kızarıklık ve yanma hissi uyandırır . Ağız içerisinde hassasiyete neden olur . Yemek yeme ve konuşurken güçlük yaşanmaktadır . Bundan dolayı hayat kalitesini doğrudan etkileyen bir rahatsızlıktır .
Toplumda çeşitli sebeplerle sık sık görülmektedir . Bu sebepler kontrol altına alındığı taktirde bu oluşumun önüne geçilmiş olacaktır . Hiçbir tedavi uygulanmadığında bile geçebilen bu yara , tedavi uygulandığında kısa sürede geçebilmektedir . Ağız yarası oluşumunda dikkat edilmesi gereken bir takım şeyler bulunmaktadır . Çok sıcak yiyecek ve içeceklerden bir süre uzak durulmalıdır . Bu durumda yakıcı ve tahriş edici içecekler de ağız yarası yayılımını da arttırmaktadır . Ağız yarası oluştuğu dönem de bu tür içeceklerden uzak durulması tavsiyemizdir .
Ağızında aft bulunan kişi bir şeyler yedikten sonra ağızını mutlaka temizlemelidir . Fakat kullandığı diş ve ağız bakım ürünlerine dikkat etmesi gerekmektedir . Ağız bakım ürünlerinin sülfat içermemesi son derece önemlidir . Ağız yarası oluştuğu zaman ağzı tuzlu ya da karbonatlı su ile çalkalamak süreci hızlandırabilecek etkenlerden biridir .

Aft Tedavisi Nasıldır?

aft tedavisi,

Aft tedavisi uygulanmadığında bile kolayca geçtiği bilinmektedir . Bu süre 7 – 15 gün arasında değişkenlik göstermektedir . Fakat sürecin hızlandırılması istenildiği zaman tedavi planlanması yapılması gerekmektedir . Bu tedavi süresinde amaç hastanın ağız içindeki yanma ve acı hissinin azaltmak ve tekrardan oluşacak bu hastalığın önüne geçmektir . Aft tedavisi nasıldır ? sorusunun cevabı ise; tedaviye başlandığı günden itibaren kısa süre için de sonuç alınmaya başlanır . Ağrı azalmaya başlar ve yara küçülür. Bu tedavilerin başında yara yüzeyine uygulanan jel ve kremler gelmektedir . Bu tedavi yöntemi hem ekonomik hem de pratiktir . Hekim bu süreç içerisinde çeşitli gargara önerebilir hastanın gösterdiği reaksiyonlara göre devam eden bir süreçtir .
Bu durumdan dolayı hastada ağız yarası oluşumunun sebepleri araştırılmaktadır . Fakat bu ağrıları azaltmanın doğal yöntemleri de mevcut . Bu yöntemlerin başında sıcak ve tahriş edici gıdalardan uzak durmak gelmektedir . Alkol ve sigara tüketiminde de uzak durmak alınacak önlemlerdendir . Bunlara ek olarak günde birkaç kere karbonatlı su ile gargara oluşan aftın sonunu getirmede etkili olacaktır .

Yorum bırakın

WhatsApp ile Ücretsiz Danışmanlık Hattı

+90 545 956 43 79

+90 545 956 43 79

Bir sorunuz mu var? Bizi hemen arayın

info@dentallaid.com

Bize e-posta gönderin

+90 545 956 43 79

Online Whatsapp Hattımız

WhatsApp'tan Yazın.