Kişilerin sağlıklı bir ağız ve diş yapısına sahip olabilmesi önem taşımaktadır. Ağız ve diş bakımı günde en az iki defa yapılmalıdır. Özellikle büyüme çağında ve çocuk döneminde ağız ve diş bakımı önemlidir. Erken yaşlardan itibaren diş bakımına özen gösterilmelidir. Erken yaşlardan itibaren önemli diş bakımını yapan çocuklarda süt dişleri düştükten sonra kalıcı dişler daha güçlü olarak çıkmaktadır. Bu nedenle erken yaşlarda diş bakımına özen göstermesi önem taşımaktadır. Bu blok yazımızda ağız ve diş bakımı nasıl yapılır ? konularını mercek altına alacağız.
Diş Bakım Ürünleri Nelerdir?
Diş temizliği adımlarına geçmeden önce eksiksiz bir ağız bakım setine sahip olduğunuzdan emin olmalısınız. Rutin ağız bakımında kullanılacak malzemeler elektrikli veya manuel diş fırçaları, diş macunu, diş ipi ve gargaradır. Ayrıca diş ipi kullanamıyorsanız uzmanlar ağzınızı düzenli olarak durulamanızı önermektedir. Dil sıyırıcılar, kullanabileceğiniz başka bir cilt bakım ürünüdür. Diş temizleme ekipman seçimi kişinin ihtiyacına göre yapılmalıdır. Kullanıcının yaşı, ağız sorunları, tüketim alışkanlıkları ve dişlerle ilgili beklentileri ürün seçimlerini etkilemektedir.
Etkili Ağız ve Diş Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
Ağız ve diş bakımı nasıl yapılır ? sorusu kişiler arasında çok sorulmaktadır. Çocuklar ve yetişkinlerde sağlıklı bir diş bakımı önem taşımaktadır. Bakımın aşağıdaki maddelere dikkat edilerek yapılması önem taşımaktadır. Bunlar ;
- Sağlıklı diş ve diş etlerini korumak için dişlerinizi günde en az iki kez florürlü diş macunu ve 5 derece yukarı aşağı hareketlerle yumuşak uçlu bir diş fırçası ile fırçalayın.
- Bütün dişlerin ön ve arka yüzeylerinin fırçalandığına emin olun.
- Dil temizleyici ürünler veya diş fırçaları kullanarak dil temizliği yapılmalıdır.
- Diş taşı (tartar) oluşumuna engel olabilmek için dişler fırçalandıktan sonra diş arasında kalan artık maddelerin temizlenmesi için diş ipi kullanılır.
- Dişlerinizi fırçaladıktan sonra dişlerinizi daha etkili bir şekilde temizlemek için ağız gargaraları kullanmalısınız.
- Dişlerde plak ve çürük oluşumuna neden olan asitli ve şekerli gıdaların tüketimini sınırlandırmalıdır.
- Çok fazla çay, kahve ve sigara içmek dişlerde kalıcı lekelere neden olduğu için mümkün olduğunca kaçınılmalıdır.
- Çocukluk döneminde tüketilen suyun florür içeriğinin yeterli düzeyde olmasına özen gösterilmelidir. Suda florür seviyesinin düşük olduğu bölgelerde musluk suyu kullanılıyorsa, gerekirse diş hekiminizin önerdiği şekilde florür ilave edilmelidir.
- Diş muayeneleri düzenli olarak, en az 6 ayda bir yapılmalıdır.
Çocukluktan başlayarak yaşam boyu doğru ağız bakımı ilkeleri uygulanarak ağız sağlığı korunabilmektedir. Bu şekilde de diş kayıpları önlenebilmektedir. Bu nedenle sağlıklı dişlere sahip olmak için ağız ve diş bakımı önem taşımaktadır. Aynı zamanda her altı ayda bir düzenli olarak diş hekimini ziyaret edilmesi önemlidir.