Ağız ve diş sağlığına en çok zarar veren şeylerden bir tanesi de sigaradır. Sigara kullanımı, ağız ve diş sağlığı açısından, sararmaya veya kararmaya sebep olan sorunların başında gelmektedir. Aynı zamanda, diş çürüklerine ve buna bağlı olarak diş kayıplarına sebebiyet vermektedir. Ana dişlere dahi zarar veren sigara elbette diş implantı sağlığını da olumsuz etkiler. Bu yazımızda implant öncesi ve sonrası sigara kullanımı konularını detaylı şekilde mercek altına alacağız.
Genel anlamda sigara kullanmak, implant diş tedavisinin sağlığını olumsuz etkilemektedir. Bunun sebebi, implant sonrası sigara kullanımı bölgeye deri altı veya deri üstü zarar vermesidir. Bu sebeple hastalar implant öncesi sigara kullanma alışkanlığına sahip olsalar bile, tedavi sonrası bu alışkanlıklarını gözden geçirmeleri gerekmektedir. Bunun sebebi implant diş tedavisinin bir cerrahi operasyon olmasıdır. İmplant, çene kemiği içerisine yerleştirilirken operasyonun sterilize şekilde yerleştirilmesi gerekmektedir. Yapay diş kökü olan implantın, operasyon sonrası bir kemikleşme süreci vardır. Bu süreçte sigara kullanıldığı taktirde enfeksiyona sebebiyet verebilir ve bu durum tedaviyi başarısız kılabilmektedir.
Sigara, diş köküne, dişte çürümeye kısacası diş sağlığına zarar verdiğinden dolayı, diş kayıpları görülmesi olasıdır. Sigara içenler implant yaptırabilir mi? sorusu çoğu kişi arasında oldukça merak edilmektedir. Sigaranın implanta zararları, sigara diş kaybına sebebiyet verdiği için sigara içen kişiler implant yaptırabilmektedir. İmplant sonrası sigara içmek tedavinin başarılı oranını düşürmektedir.
Sigaranın İmplanta Zararları Nelerdir ?
Sigara içmek genel olarak kişinin sağlığına doğrudan zarar vermektedir. Vücudun tüm organlarına oldukça zarar veren sigara, dişlere de zarar vermektedir. Aynı zamanda implanta da zarar veren sigara implant diş tedavisinin başarı oranını ciddi oranda düşürmektedir. Sigara implanta zarar verir mi? sorusunun cevabı ise, sigara implanta zarar vermektedir. İmplant sigara kullanımı hakkında doğru bilinen tüm yanlışları gelin yakından inceleyelim .
Diş Eti Altında İmplantım Var Sigara İçmek Zarar Vermez !
İmplant diş tedavisi uygulaması genel sedasyon veya lokal anestezi altında gerçekleştiğinden dolayı cerrahi bir uygulamadır. Bu cerrahi uygulama çene kemiği içerisine yapılacağından dolayı, diş etine müdahale etmek gerekmektedir. İmplant diş tedavisinin uzun sürmesinin sebeplerinden başlıcası, çene kemiğine işlem yapılmasıdır. Bölgeye işlem yapıldıktan sonra, bölgenin iyileşmesi ve implantın kemikleşme süresi için beklenilmesi gerekmektedir.
Yapılan bilimsel araştırmalara göre, Ağız içi yaraları olan kişilerde sigara kullanımı, yaraları daha geç iyileşmesine sebebiyet vermektedir. Bu sebeple sigara içen kişiler implant yaptırabilir fakat tedavi başarısını olumsuz etkileyebilmektedir.
Ameliyatım Bitti. Sigara İçebilirim !
Sigaranın implant sağlığı açısından sadece 24 saatlik sigara kullanılmaması, implantı korumamaktadır. İmplant diş tedavisi, çene kemiğine yerleştirildikten sonra, çene kemiği ile kemikleşmediği sürece başarılı sayılması mümkün değildir. Sigaranın diş implantına zararları arasında en önemli konulardan bir tanesi de budur. Ağız ve çene cerrahlarının araştırmalarına göre, ortalama 12 hafta ile 24 hafta arası süren implantın kemikleşme dönemini daha fazla uzatmamak ve tedavi başarı oranını arttırabilmek için kişilerin sigara kullanmaması gerekmektedir. Ayrıca, sigaranın implanta vermiş olduğu zararlardan bir tanesi de enfeksiyondur. Enfeksiyon kapmış olan implantın, düşmesi muhtemeldir.
Sigara Sonrası Dişlerimi Fırçalıyorum. İmplantımda Sorun Yok !
Sigaranın implanta vermiş olduğu zararlardan bir tanesi de implant yapılan bölgenin çevresindeki komşu dokulara da zarar veriyor olmasıdır. Sigara, içerisinde bulunan zararlı maddeler, ağız dokusuna zarar vermektedir. Sigara kullanımı, diş plağı oluşumuna sebep olmaktadır. Aynı zamanda diş etlerinde ve implantın yapıldığı kemik dokusuna zarar vermektedir. Bu durumda implant diş tedavisini başarısını olumsuz kılmaktadır. Kişilerde, sigaranın implanta zararları, sorunun içselleştiği durumlarda, travmalara maruz kalabilmektedir.
İMPLANT SONRASI SİGARA LÜTFEN KULLANMAYIN !
Sigaranın implant diş tedavisine zararları açısından bakıldığında, tedavi başarısını yüksek oranda etkilemesini söylemek mümkündür. Yapay diş kökü olan implantın kemikle kaynaşmasının beklendiği 12 veya 24 haftalık süreçte sigara içmek ağız, diş sağlığını ve implant sağlığını doğrudan tehdit etmektedir. Sigara içenler implant yaptırabilir mi ? sorusu, evet diş implantı yaptırabilir fakat, sigara kullanımının tedavi açısından oluşturduğu riskler, tedavi başarı oranını doğrudan etkilemektedir.
Sigara kullanan kişilerde implant diş tedavisinin nasıl yapılacağı, ve sigaranın implanta zararları hakkında detaylı bilgiler verdik. Aşağıdaki formu doldurarak bizlere ulaşabilir ve daha detaylı bilgi alabilirsiniz.
Yorum bırakın