İçindekiler
Peri-implantitis konusunda endişeli misiniz? Eğer öyleyse, yalnız değilsiniz. Peri-implantitis, birçok insanı etkileyen ve giderek yaygınlaşan acı verici bir diş sorunudur.
Bu makalede, peri-implantitise derinlemesine bir bakış atacak ve ne olduğunu, nasıl oluştuğunu ve nasıl tedavi edilebileceğini açıklayacağız. Ayrıca peri-implantitisin ilk etapta gelişmesini önlemenin yollarına da bakacağız. İşte detaylar !
Peri-İmplantitis Nedir ?
Peri-implantitis, kemik içi implant ve implant üzeri kaplamaların etrafındaki dokuları etkileyen bir tür diş eti enfeksiyonudur. İmplant çevresindeki diş etlerinde bakteri birikiminden kaynaklanmaktadır. Aynı zamanda peri-implantitis, ağız içi iltihaplanma ve enfeksiyona da yol açabilmektedir. Tedavi edilmezse, peri-implantitis, çene kemiğine ve çevresindeki dokulara ciddi zarar verir. Bakteriler yeni takılan implantın etrafında birikip büyüyerek iltihaplanmaya ve kemik kaybına yol açtığında ortaya çıkar. Nadir görülen peri-implantitis, uygun şekilde veya zamanında tedavi edilmezse ciddi sağlık komplikasyonlarına yol açabilmektedir.
Peri-implantitisin belirtileri arasında implant çevresindeki diş eti dokusunda kızarıklık ve şişmenin yanı sıra ağızda kötü bir tat veya hoş olmayan bir koku yer alır. Daha ciddi vakalarda, enfeksiyonun yayılması için çevredeki kemik tahrip olur. Bu durumda ağrıya ve dişlerin gevşemesine neden olur. Ayrıca, tedavi edilmezse, peri-implantitis implantın kaybıyla sonuçlanmaktadır.
Uygun ağız hijyeninin peri-implantitisin gelişmesini önlemede kilit bir rol oynadığını unutmamak gerekir. Düzenli olarak diş fırçalamak ve diş ipi kullanmak ve diş hekiminizle düzenli hijyen randevularına gitmek çok önemlidir. Böylece erken enfeksiyon belirtileri tam gelişmiş bir sorun haline gelmeden fark edilebilmekte ve müdahale edilebilmektedir.
Peri-İmplantitis Nedenleri Nelerdir?
Peri-implantitis, daha önce de dediğimiz gibi kemik içi implant veya implant üzeri kaplamaların etrafındaki doku ve kemiği etkileyen ileri bir diş eti hastalığı şeklidir. Tedavi edilmediği takdirde iltihaplanma, ağrı ve hatta implant kaybına yol açabilen ciddi bir durumdur.
Peki buna ne sebep olur? Genel olarak, periodontal hastalığa neden olan aynı faktörler peri-implantitis, yani uyumsuz yapılan implant üzeri kaplamalar, kötü ağız hijyeni ve plak birikimi gibi durumlar peri-implantitise yol açar. Plaktan kaynaklanan bakteriler bir implantın etrafında biriktiğinde, çevre dokuyu yavaşça parçalayan toksinler üretir. Sonuçta implant ile çene kemiğiniz arasındaki bağı zayıflatarak iltihap ve enfeksiyona yol açar. Ayrıca, sigara içmek de bölgeye kan akışını azalttığı ve bakteri oluşumunu artırdığından dolayı peri-implantitis için önemli bir risk faktörüdür. Ayrıca, bazı hastalar genetik olarak periodontal hastalıklara yatkın olabilmektedir. Bu durumda peri-implantitis gelişme riskini artıran diyabet gibi sistemik rahatsızlıklara sebep olabilmektedir.
Peri-İmplantitis Türleri Nelerdir?
Peri-implantitis, kemik içi implant ve implant üzeri kaplamaların çevresinde iltihaplanma ve enfeksiyon ile karakterizedir. En yaygın peri-implantitis türü bakteriyel bir enfeksiyondur. Bunlar;
Apikal Peri- İmplantitis
Apikal peri-implantitis, kemik içi implant çevresindeki kemik kaybından kaynaklanan iltihaplanmayı ifade eder. Bu durum, kemik içi implantın uç kısmında meydana geldiği için “apikal” olarak adlandırılmaktadır. İmplantın kemik içerisinde bulunan ucu, çene kemiği ile temas eden bölgedir ve kemik kaybı bu bölgede başlar.
Bu durumun belirtileri arasında şiddetli diş eti kanaması, implant çevresindeki iltihap ve enfeksiyona bağlı olarak bütün çeneye bir ağrı olarak karşımıza çıkabilmektedir. Ayırca kemik kaybı ve implanta bağlı diş eti cep derinliğinde artış yer alır. Apikal peri-implantitis, genellikle düzensiz bakım veya düzensiz kontrol nedeniyle ortaya çıkar. Erken teşhis önemlidir. Bunun sebebi, tedavi edilmediğinde, implant kaybı görülmesi olasıdır.
Koronal Peri-İmplantitis
Koronal peri-implantitis, diş eti hizasındaki dokularda meydana gelen iltihaplanmayı ifade eder. Bu durum, implant üzeri kaplamaların kısmında bulunan diş eti dokusunda oluşan bakteriyel enfeksiyon sonucu meydana gelir.
Belirtileri arasında diş etinde şişlik, kızarıklık, ağrı ve kanama yer alır. Ayrıca implanta bağlı diş eti cep derinliği artabilmekte ve kemik kaybı görülmektedir. Bu durum genellikle yanlış hijyen uygulamaları veya implant üzerinde biriken plak nedeniyle ortaya çıkar.
İlginizi Çekebilir: İmplant Sonrası Beslenme Nasıl Olmalıdır?
Peri-İmplantitis Belirtilerini ve Bulgularını Tanıma
Peri-implantitis, dental implantların etrafındaki yumuşak dokuların iltihaplanmasıdır. Bunu erken yakalamak için, peri-implantitis semptomlarını ve belirtilerini tanımak önemlidir.
Semptomlar
Peri-implantitisin en yaygın belirtisi ısırma ve/veya çiğneme sırasında ağrı veya rahatsızlıktır. Diğer belirtiler şunları içermektedir;
- İmplant çevresindeki diş etlerinde şişlik ve kızarıklık
- Diş eti kanaması
- Diş etlerinden iltihap akıntısı
- İmplantın gevşemesi veya yakındaki dişlerin kayması
- Ağız kokusu veya ağızda hoş olmayan metalik tat
İşaretler
Peri-implantitis belirtilerini derinlemesine bir muayene olmadan tespit etmek zordur. Diş hekiminizin arayabileceği bazı işaretler şunlardır;
- Röntgen veya diğer görüntüleme çalışmalarında görülebilen implant çevresindeki bağlanma kaybı (kemik kaybı)
- Yüzeyde plak ve tartar birikiminin neden olduğu diş eti ve implant arasındaki derin cepler
- Çevre dişlere zarar veren anormal diş eti çekilmesi (implantın açıkta kalan kısımları)
Peri-İmplantitis için Tedavi Seçenekleri
Peri-implantitisin tedavi edilmesi implantlarınızın ve diş etlerinizin sağlığı için çok önemlidir. Süreç acı verici olsa ve zaman alsa da, hem ağız sağlığınızı hem de implantlarınızın işlevselliğini korumak için gereklidir.
Neyse ki, peri-implantitten kurtulmanıza yardımcı olacak çeşitli tedavi seçenekleri mevcuttur. Bunlar;
İlaç Tedavisi
Plak birikimini azaltmaya ve iltihabı azaltmaya yardımcı olmak için antibiyotikler reçete edilmelidir. Bu genellikle diğer tedavilerle birlikte yapılmaktadır.
Ölçekleme ve Kök Planlaması
Bu işlem, iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olmak için implant çevresinden ve diş eti çizgisinin altından plak, tartar ve bakterilerin nazikçe kazınmasını içerir.
Kemik Grefti
Bazı durumlarda, ileri tedavilerin etkili olabilmesi için ciddi hasar gören çene kemiği erimesi, akrilik veya hidroksiapatit grefti ile yapılandırılması gerekebilmektedir.
Lazer Tedavisi
Lazerlerin kullanımının, iltihabı azaltarak ve kemik sağlığını iyileştirmeye yardımcı olarak bazı peri-implantitis vakalarının tedavisinde etkili olduğu kanıtlanmıştır.
Ameliyat
Daha ciddi durumlarda, kemik grefti gibi daha ileri tedavilere olanak sağlanması amacıyla hasarlı doku tedavisi için ameliyat gerekebilmektedir.
Hangi yöntemin sizin için en iyisi olduğunu belirlemek durumunuzun ciddiyetine bağlı olacaktır; hangi tedavi planının sizin için en iyi olacağı konusunda diş hekimiyle görüşmek en sağlıklı opsiyondur.
İlginizi Çekebilir : İmplant Diş Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
Peri-İmplantitis Önlemek için Önleme İpuçları
Birkaç basit adımı izleyerek peri-implantitis oluşumunu önlenebilmektedir. Diş implantlarınızı koruyarak daha uzun süre dayanmalarını sağlayabilirsiniz.
Düzenli Olarak Fırçalayın ve Diş İpi Kullanın
Doğal dişlerinizi korumaya yardımcı olan uygulamaların aynısı diş implantlarınızı korumak için de yapabilirsiniz. Yiyecek parçacıklarını, plakları ve bakterileri temizlemek için günde en az iki kez diş fırçalamak ve günde en az bir kez diş ipi kullanmak çok önemlidir. Aynı zamanda, ara yüz fırçaları, ağız duşu kullanımı, protez altı kullanılan diş fırçaları hayati önem taşır.
Dişlerinizi Zayıflatan Kötü Alışkanlıklardan Kaçının
Sigara ve içki gibi alışkanlıklar ağzınızdaki çevre dokuyu zayıflatarak enfeksiyona karşı daha savunmasız hale getirir. Ayrıca, bazı ilaçlar veya sağlık koşulları da ağız sağlığınızı tehlikeye atabilirsiniz.
Diş Hekiminizi Düzenli Olarak Görün
İmplantlarınızın sağlığını izlemek için diş hekimine rutin ziyaretler gereklidir. Enfeksiyon belirtilerini kontrol etmek için röntgen çekecek ve implantın şeklinde veya konumunda herhangi bir değişiklik olup olmadığını kontrol edeceklerdir. Erken yakalandığında, peri-implantitis genellikle antibiyotiklerle veya diğer tedavilerle etkili bir şekilde tedavi edilebilmektedir.
Sıkça Sorulan Sorular
Peri-implantitis, diş implantlarının çevresindeki dokuların iltihaplanmasıdır. Bu durum, bakteriyel enfeksiyon, yetersiz ağız hijyeni, sigara içme ve genetik faktörler gibi çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir.
Peri-implantitis’in belirtileri arasında kızarıklık, şişlik, kanama, implantın gevşemesi, implant etrafındaki kemik kaybı ve kötü tat veya kokular yer alabilir.
Evet, ancak tedavisi zor bir süreç olabilir. Tıbbi müdahale, diş implantının temizlenmesini, bakterilerin yok edilmesini ve implantın yeniden stabil hale getirilmesini gerektirebilir. Bazı durumlarda, implantın çıkarılması ve yeniden yerleştirilmesi gerekebilir.
Enfeksiyon riskini azaltmak için düzenli diş temizliği ve ağız hijyeni uygulamak önemlidir. Sigara içmekten kaçınmak ve sağlıklı bir diyet sürdürmek de faydalı olabilir. Ayrıca, diş hekiminizin önerdiği aralıklarda düzenli kontroller yaptırmak da önemlidir.
Ayrıca BAKINIZ: İmplantların Ömrü Ne Kadardır? Kaç Yıl Dayanır?