İmplant tedavisi günümüzde uzun ömürlü bir tedavi yöntemidir. Aynı zamanda implant, titanyum alaşımlardan üretilen ve kemik seviyesi yeterli olan hastalara uygulanan bir tedavidir. Hastanın kemik seviyesi yeterli olmadığı durumlarda kemik tozu takviyesi ile implantın kemiğe tutunması sağlanmaktadır. Kemik ile kaynaşmış implantın sallanması mümkün değildir. Tedavi uygulandıktan hemen sonra kemik dokusu ile implant doğrudan kaynaşmaya başlamaktadır. Kemik tozu takviyesinden sonra 3 veya 6 aylık kemik ile kemikleşme süreci bulunmaktadır. Bu süreçte veya daha uzun sürelerde implantlar da sallanma meydana gelebilmektedir. İmplant neden sallanır? sorusunun cevabı ise, kemik çene problemleri, operasyon planlaması, hastalara yapılan implant üstü geçici protezler, enfeksiyon, hasta ve hijyen kaynaklı olabilmektir.
Düşen İmplant Tekrar Takılabilir mi ?
İmplant işlemi hastalara uygulandıktan sonra 3-6 ay içerisinde her ay düzenli rutin kontroller yapılması gerekmektedir. Yapılan kontrollerde implantta sallanma veya fail (implantın düşmesi sallanması) durumunda geç olmadan hekim müdahalesi gerekmektedir. Bu durumda implantım sallanırsa ne olur? sorusu kişilerin aklına gelebilmektedir. Tutmayan implant belirtisi olan implant sallanması, diş hekiminin gerekli gördüğü durumda düşen implantın yerinde bulunan enfeksiyonu temizler. Enfeksiyon temizlendikten sonra yeni implant tedavisinin uygulanmasına karar verebilmektedir.
İmplant Üstü Protez Sallanır Çıkar mı ?
Bazı hastalarda implant üstü protezlerin sallanması kişide implantın fail olması(düşmesi), sallanması hissi yaratabilmektedir. Ancak implant ve implant üzeri protez dişler iki farklı yapıda olmaktadır.
İmplant üstü protezler kişiye özel abutmentler veya siman dediğimiz implant üzeri protezleri yapıştırma malzemesinin kopması durumunda implantta sallanma meydana gelebilmektedir. Bu sorun hekiminize başvurduğunuzda implantı proteze bağlayan yapı(abutment’da) bir sorun yok ise kısa süre içerisinde çözülmektedir.
Vücut Hangi Durumlarda İmplantı Kabul Etmez ?
İmplant tedavilerinde titanyum maddesi, yapılan tüm araştırmalarda insan kemiği ve dokusuyla bir bütün olarak büyük oranda başarı göstermektedir. Aynı zamanda bu bilimsel araştırmalara göre, diş implantlarının başarı veya başarısızlık oranı implant diş tedavisi görecek olan kişinin genel sağlığı, kemik bütünleşmesine etki eden ilaç kullanımı ve ağız ve çenedeki dokuların ana sağlığı ile doğru orantılıdır. Vücudun implantı reddetmesinin başlıca ve ana nedenleri;
- İmplant operasyonu süresince kullanılan materyallerinin sterilazasyonuna önem gösterilmemesi
- İmplant operasyonu sonrasında hastanın sigara alkol v.b etkenlere devam etmesi maruz kalması
- İmplant yapılacak kemiğin yetersiz ve enfeksiyon geçirmiş kemiklere uygulanması
- İmplantın kemiğe kaynama süreci dolmadan implant üst yapısının yüklenmesi
- Hasta ağız içi hijyenini uygulamaması en önlemli faktörlerdendir.
İmplant Sonrası Ağrı Olur mu ?
Tedavide en çok merak edilen konulardan biri de implant esnasında veya operasyon sonrasında hastalarda oluşabilecek ağrılardır. İmplant sonrası şiddetli büyük bir ağrı görülmemektedir. Operasyon sonrası dişlerde diş etlerindeki oluşan sızlamaları ve oluşabilen enfeksiyonu engellemek amaçlanır. Bu tip sorunları gidermek için hastalara antibiyotik ağrı kesici tedavisi uygulanmaktadır.
İmplant Sonrası Hastaların Dikkat Etmesi Gereken Durumlar
İmplant operasyonu sonrasında hastanın 2 saat boyunca herhangi bir yiyecek ve içecek tüketmemesi gerekmektedir. 24-48 saatlik sürede oluşabilen hassasiyet nedeniyle aşırı soğuk sıcak tüketimlerinden kaçınmalıdır. Çene kemiği dişlerde baskı oluşturabilen fiziksel davranışlardan aktivitelerden sert besin gruplarından gıdalardan uzak durulmalıdır. En önemli faktörlerden biri ise, ağız içi hijyen bakımına, diş fırçalama ve gargara kullanımına dikkat edilmelidir.
Yorum bırakın