Diş Taşı Nasıl Oluşur ? - Diş Taşı Nasıl Temizlenir ?
diş taşı nasıl temizlenir

Diş Taşı Nedir?

Diş taşı diğer bir ismiyle diş tartarı, bakteri ve mineral birikintisine verilen isimdir. Gündelik diş temizliğine önem vermeyen bireylerde sıklıkla gözlenen bir durumdur. Bir çok kişinin de merak ettiği bir konu olan ‘diş taşı nasıl oluşur’ ve diş taşı nasıl temizlenir konularını mercek altına alacağız aynı zamanda sizleri detaylı şekilde bilgilendireceğiz.

Diş taşı nedir ? Dişlere gerektiği kadar önem ve özen gösterilmediği taktirde dişlerde oluşan bakteri kaynakları plaklara, diş taşı denir. çok sağlıksız bir görünüme sahip olan tartarlar dişin hem ön yüzlerinde hem de arka yüzlerde sarı bir renk halini alır.

Diş Taşı Nasıl Oluşur ?

Kişilerin ağızlarında çok farklı ve çeşitli bakteriler bulunmaktadır. Bu, diş taşı nasıl oluşur ? Diş taşları, dişlerin üzerinde ve arka kısımlarında oluşmaktadır. yani bakteri plaklardan oluşan bu taşlar, dişlerde sarı ve kahverengi renk değişimine sebep olduğu için kısa sürede tedavi edilmesi gerekmektedir. Aynı zamanda, diş taşı oluşumu mikro bakteriyel besinlerin diş yüzey üzerinde birikmesi ve diş üzerinde renk değişimine sebep olmaktadır. Bu durumun en büyük sebeplerinden biri günlük diş temizliğine önem verilmemesidir. Ayrıca, diş ipi kullanılmamasından kaynaklanmaktadır.

Diş bakımının 14 gün gibi bir ara verilmesi, tartar oluşumuna sebep olmaktadır. Aynı zamanda, diş taşına dönüşen besinler arasında karbonhidratlı ve şekeli besinler de bulunmaktadır. O yüzden bu besinlere dikkat edilmesi gerekmektedir. Diş bakımı aksatılırsa ve temizliği sağlanmazsa tartar oluşumu ileri dönemlerde ciddi diş hastalıklarına sebep olmaktadır. Kişinin dişlerinde meydana gelen diş taşı oluşumuna neden olan diğer durumları maddeler halinde aşağıda sıralanmaktadır.

Diş Taşı Oluşumunun Nedeni Nelerdir?

diş taşı nasıl temizlenir
  • Düzenli olarak diş bakımı yapılmayan dişlerde,
  • Diş ipi kullanılmaması durumunda,
  • Karbonhidratlı, şekerli yiyecek ve içecekleri normalden fazla tüketmek diş taşı oluşumuna sebep olur.
  • Tükürüğün yapısı diş taşı oluşumunda etkilidir. Diş taşları tükürüğün biriktiği kısımlarda normalden daha fazla oluşurlar.
  • Ağız içinin ve diş arkalarının yeterince temiz tutulmaması diş taşı oluşumunu tetikleyen durumlardan biridir.


Zararları Nelerdir ?

Kişilerde diş taşı oluşumun birçok zararı vardır. Ağızda kötü kokuya neden olan diş taşları zaman geçtikçe diş eti iltihaplanması gibi ciddi durumlara da dönüşebilmektedir. 

  • Kişide diş taşı oluşumu, diş çürüğünün oluşma ihtimalini arttırmaktadır.
  • Diş taşının yoğun olarak bulunduğu kısımlarda diş eti çekilmesi de artmaktadır. Dişlerin arasında boşluklar oluşabilir ve bu bölgelerde hızlı bir şekilde diş taşı oluşumu gözlenebilmektedir.
  • Ayrıca diş taşları diş eti iltihaplanması sebep olabilmektedir.
  • Kişinin diş etleri sürekli ve düzenli bir şekilde temizlendiğinde bile eski görüntüsüne kavuşması uzun bir süreç gerektirmektedir .
  • Diş taşları, dişler arasında bulunan kemiklerin kaybına neden olabilmektedir. Ayrıca diş taşları dişlerdeki hasarları gizledikleri için tedavi sürecinin uzamasına yardımcı olmaktadır.
  • Hastanın dişlerinde, diş taşlarının oluşması ve temizlenmesi esnasında dişler arasında rahatsız edebilecek boşluklar oluşabilmektedir.


Diş Taşları Nasıl Temizlenir ?

Kişilerin dişlerinde meydana gelen diş taşına karşı alınacak en etkili yöntem dişlere gerekli özeni göstermektir. Dişlerinizi günde en az 2 defa fırçalanması gerekmektedir. Aynı zamanda düzenli aralıklarla diş ipi kullanarak diş taşı oluşumunu uzun süreli olarak engelleyebilirsiniz. Tüm bunların yanında diş hekiminize ayda 1 defa muayene olarak da diş sağlınızı kontrol edebilirsiniz.

Tedavilerde, diş hekiminiz günlük diş ve ağız temizliğiniz için ve plak oluşumunu engellemek amacıyla sodyum bikarbonat içerikli diş macunu önerebilmektedir. Diş temizliğinde diş doktorları şu işlemleri uygulamaktadır;

  • Temizleme işlemi başlatıldığında ilk adım diş taşlarının kazınmasıdır. Bu işlem ultrasonlu cihazlarla da yapılmaktadır.
  • Bir sonraki adım dişleri parlatıp pürüzsüzleştirmektir. Aynı zamanda bu işlemler devam ederken kalan plaklar temizlenir dişin daha sağlıklı ve parlak görünüme ulaşmasını sağlanmalıdır. Bu işlem dişin görüntüsünü değiştirmenin yanında plak oluşumuna karşı koruma oluşturmaktadır.

Yorum bırakın

WhatsApp ile Ücretsiz Danışmanlık Hattı

+90 545 956 43 79

+90 545 956 43 79

Bir sorunuz mu var? Bizi hemen arayın

info@dentallaid.com

Bize e-posta gönderin

+90 545 956 43 79

Online Whatsapp Hattımız

WhatsApp'tan Yazın.